Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Göran har gjort sitt efter 30 år

Utvecklingen har gått fram som en ångvält över Göran Esbjörnssons Händelöskog. Här väcktes hans stora engagemang för naturen och miljön av hans skolfröken.

Fåglar har en alldeles särskild plats i Göran Esbjörnssons hjärta. Förutom sitt stora engagemang i Naturskyddsföreningen, har han också varit aktiv i FiNk (Fågelföreningen i Norrköping) i över 20 år. Hans favoritfågel finns inte bland dessa ugglor utan är lövsångaren.

Fåglar har en alldeles särskild plats i Göran Esbjörnssons hjärta. Förutom sitt stora engagemang i Naturskyddsföreningen, har han också varit aktiv i FiNk (Fågelföreningen i Norrköping) i över 20 år. Hans favoritfågel finns inte bland dessa ugglor utan är lövsångaren.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-03-09 07:11

Med 30 år i styrelsen för Naturskyddsföreningen och som ordförande sedan 2007 tycker 68-årige Göran Esbjörnsson att han har gjort sitt. Visst kommer han att arbeta kvar i föreningen. Han behåller till exempel sitt engagemang i ängsgruppen, som jobbar för den biologiska mångfalden vid Nybygget i Åby.

FiNk

Mötesplatsen är ganska given när Göran gör bokslut. Det är Östra Promenaden på Naturarium, där bland annat den Lundborgska fågelsamlingen finns. Görans naturhjärta brinner lite extra för just fåglar. Han har varit engagerad i FiNk (Fågelföreningen i Norrköping) i över 20 år.

Göran är pessimistisk när han ser tillbaka på vad föreningen har åstadkommit under hans tid i styrelsen.

- Vi har inte fått så mycket gehör för våra frågor. Tyvärr är det en så liten andel som verkligen värnar om naturen och miljön, även om många är medvetna om dess betydelse. Men man orkar inte likt en Don Quijote att slåss mot väderkvarnarna, säger han.

Vidrigt i Marby

Göran blir engagerad när han pratar om sitt älskade Lindö, som han ansåg sig vara tvungen att flytta ifrån, när området styckades sönder på 70-talet i en mängd villatomter och naturen försvann.

- Området var inte trivsamt längre, så jag sålde mina föräldrars hus och flyttade därifrån.

Nu upplever han samma sak hända igen, i Marby där han bott sedan 1978.

- Det är vidrigt det som sker. Husen passar inte in. De är alldeles för stora och därför hugger man ner alla träd och spänger den naturmiljö som tidigare fanns runt stugorna, för att dessa jättekåkar ska passa in, konstaterar Göran.

Läs hela artikeln i dagens tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om