Gudarnas dryck har den kallats och våra förfäder - vikingarna ska ha gillat drycken. Men idag är det väl inte många som varken känner till drycken eller har smakat den. Idag är mjöd mest känt i historieintresserade kretsar eller serveras på medeltidskrogar.
Honung och vatten
Mjöd tillverkas av honung, vatten och jästnäring. Drycken blir väldigt olik i smak och färg, beroende av vilken honung den görs av. Mjöd bryggt på skogshonung blir till exempel betydligt mörkare i färgen och dessutom starkare i smaken. Det berättar Joel Karlsson, bryggeritekniker och bryggansvarig i tvåmansföretaget Mjödhamnen. Tillsammans med kompanjonen Johan Pihl, reser de Sverige runt och tillverkar lokal mjöd, på plats.
Innan de kom till Stefan Göranssons gård, var de i Örebro och Hudiksvall och snart ska de vidare till Nyköping och Skåne.
Deras mobila jäsverksamhet gör att mjöd kan bryggas direkt på plats och den lokala produkt som framställs garanteras hyllplats, på de tre systembolag som geografiskt ligger närmast bryggplatsen. Sådana är reglerna, berättar Johan Pihl.
- Vi kom fram till att det var bättre att åka runt med vår lastbil, än att låta biodlare köpa billig utrustning, säger Johan Pihl.
Tre sorters mjöd
I Karlstorp tillverkas det mjöd av honung från både Stefan Göranssons bin och från Göran och Doris Petterssons bigårdar. 240 kilo honung ger ungefär 850 liter mjöd. I Karlstorp brygger man tre olika sorters mjöd samtidigt, så tillverkningen här ger drygt 2 000 liter mjöd.
Processen på plats tar 10-14 dagar och sedan tappas drycken på kärl och lagras i sex månader i Hällefors, där Johan Pihls och Joel Karlssons företag har sin bas.
Stort i Etiopen
Biodlaren Göran Pettersson tror på mjödtillverkning, då näringen får ytterligare ett ben att stå på.
- Det är ont om honung men samtidigt är intresset stort för att bli biodlare, säger Göran Pettersson.
Även om det ännu inte dricks särskilt mycket mjöd i Sverige, så är drycken stor utomlands, främst i länder som Polen och i USA. Men det land där drycken är vanligast är i Etiopien.
Alkoholhalten i drycken ligger på 10-14 procent.