– En person som söker asyl behöver vara undantagen från kravet på arbetstillstånd för att få arbeta. För den som vill hjälpa till och erbjuda jobb till någon asylsökande är det viktigt att man respekterar de skyldigheter och rättigheter som finns, säger Pia Blank Thörnroos, rättsexpert på Skatteverket.
Med det menar hon att den som engagerar sig och vill gott, genom att till exempel erbjuda jobb till en asylsökande, ska ha hela bilden klar för sig så att man inte försätter den asylsökande i en situation där han eller hon misstänks för svartjobb.
Precis som när det gäller tiggare, eller vilka andra personer som helst, har man som privatperson möjlighet att betala var och en 999 kronor under ett år för tjänster som utförs. Men om det sätts i system och tjugo personer erbjuder samma person 999 kronor kommer man upp i en summa som överstiger de drygt 18 000 kronor som är det fribelopp där gränsen för när man ska börja betala skatt är satt.
– Vill man hjälpa till ska man också se till att personen som tar emot pengarna vet att över en viss summa ska de skattas. Man ska också kunna hjälpa personen, som kanske inte alltid kan det svenska språket, att anmäla sin inkomst till Skatteverket, att reda ut deklarationsförhållandena, säger Pia Blank Thörnroos.
Nu är inte det här ett stort problem. Än. Men det finns en oro för att det ska sättas i system där människor blir utnyttjade.
– Vem kunde för 30 år sedan, när regeln om 999 kronor kom, att vi idag skulle kunna ha en app i en smart mobiltelefon där man lätt kan söka reda på närmaste person som kan klippa min gräsmatta? It, apar och sociala medier gör att det som inte var möjligt förr är det nu, säger Pia Blank Thörnroos.
Taxinätverket Uber, hushållsservicen Taskrabbit och övernattningstjänsten Air BNB är bara några exempel på delningsekonomi. Med hjälp av nättjänster kan kunder hitta leverantörer utan några fysiska mellanhänder. På samma sätt skulle man kunna hitta billig arbetskraft i form av tiggare eller asylsökande.
På Skatteverket får man oftare frågor kring det här, om vad det är som gäller.
– Det är samma regler som gäller, utan undantag, säger Pia Blank Thörnroos.
Några tankar om att ändra på 999 kronors-regeln finns inte.
– Nej den fungerar generellt bra, men vi måste nog tydliggöra informationen om vad som gäller på vår hemsida, säger Pia Blank Thörnroos.