Efter hård kritik mot de nya sjukförsäkringsreglerna presenterade regeringen i går sex nya förslag till förbättringar. Bland annat vill man införa en oskälighetsbedömning som innebär ett något ökat utrymme för individuella bedömningar vad gäller den bortre tidsgränsen vid sjukskrivningar.
Problemet kvar
Nicklas Lundström (V), vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxen-
utbildningsnämnden i Norrköping, tycker att det är bra att regeringen insett att de gjort fel, men anser att grundproblemen kvarstår.
- De menar att reformen som sådan varit lyckad men behöver justeras. Det här känns mer som ett svar på den kritik som riktats mot sjukförsäkringsreformen än som en grundläggande förändring av systemet. Tidsgränsen på två och ett halvt år finns fortfarande kvar och man kommer att fortsätta att utförsäkra människor. Problemet med att man inte låter läkarna göra den medicinska bedömningen kvarstår också, säger Nicklas Lundström.
Utförsäkrades
Anna-Lena Lihdén från Norrköping förlorade sin sjukersättning när de nya reglerna infördes 2008. I drygt ett år kämpade hon för att få försäkringskassan att förstå att hon var för sjuk för att arbeta. Till sin hjälp hade hon en juridiskt sakkunnig och till sist vann hon över försäkringskassan och fick fortsätta vara sjukskriven.
- Jag var 63 år och hade aldrig tidigare varit sjukskriven. Den process jag gick igenom var vidrig. Jag var för sjuk för att arbeta men blev inte trodd. Hade jag inte fått hjälp och varit så envis som jag var hade jag inte fått tillbaka min sjukersättning, säger hon.
"Ordvändningar"
Anna-Lena är starkt kritisk till det system som finns i dag - och tror inte att regeringens förslag kommer att leda till förändringar i praktiken.
- Det där låter mest som ordvändningar. Så länge försäkringskassan låter sina egna rådgivande läkare bedöma arbetsförmågan hos de sjuka kommer ingen förändring att ske. Jag kan tacka min lyckliga stjärna för att jag fick hjälp och orkade kämpa, säger Anna-Lena Lihdén.
Enligt Nicklas Lundström är det få sjuka som orkar överklaga försäkringskassans beslut.
- Då hamnar de på vårat bord med försörjningsstöd istället. Den här gruppen är svår för oss att arbeta med - vi arbetar ju för att hjälpa folk tillbaka till arbetsmarknaden, och är man för sjuk för det blir det knepigt, säger han.
Ny instans
Finn Bengtsson (M), ledamot i socialförsäkringsutskottet, har varit med och tagit fram de nya förslagen. Han menar att de är framtagna just för att hjälpa personer som kommit i kläm.
- Sjukförsäkringen måste bygga på ett lagligt reglerat regelverk. För att man ska få de här rättigheterna som vi solidariskt finansierar så krävs det att de medicinska intygen håller rättslig status - det har de inte gjort tidigare. Nu måste vi fundera över hur bryggan ska se ut mellan den medicinska och juridiska bedömningen. Jag tror vi måste ha en annan instans inom vården dit läkare kan skicka sina intyg för bedömning, säger han.