Gör hösten roligare med vackra krukor

Nu är det dags för höstens vackra krukor.
? Det har kommit mycket mer roligt nu. För några år sedan var det bara ljung, säger trädgårdsmästare Kerstin Billbäck vid Billbäcks plantskola i Svärtinge.
Hon blandar gärna frosttåliga ettåriga växter med perenner.

Prova nya kombinationer i höstkrukan. Trädgårdsmästare Kerstin Billbäck tipsar om frosttåliga växter och trenden att också använda sig av perenner.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Prova nya kombinationer i höstkrukan. Trädgårdsmästare Kerstin Billbäck tipsar om frosttåliga växter och trenden att också använda sig av perenner. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-09-12 00:00
I september kan man göra hösten roligare genom vackra krukor på balkongen eller terrassen. Trädgårdsmästare Kerstin Billbäck tipsar om lämpliga växter. Till de frosttåliga ettåriga höstväxterna hör den dekorativa prydnadskålen och den gracila silverslingan.
? Silverslingan är fin tillsammans med astrar och krysantemum som blommar ett tag, säger Kerstin Billbäck.
Bollkryss, en stor bollformad krysantemum, översållad med blommor, har blivit allt mer populär. Den finns i fem färger: gult, rost, vinrött, rosa och vitt.
? Bollkryss har kommit stort.
Om klassikern höstljung kan det vara bra att veta att den egentligen är flerårig, till skillnad mot den ettåriga klockljungen, men att den är svår att övervintra. En ny variant är bärljungen, med rosa bär.

<B>Perenner i kruka</B>
Många har också börjat använda sig av perenner, berättar Kerstin Billbäck, vilket öppnar för andra färger och bladverk.
Den låga revsugan med gröna och rödaktiga blad finns även i en vitbrokig variant. Alunrot, hebe, kärleksört, olika sorters höga gräs, som kopparstarr, taklök, eller den låga höstastern i vitt, rosa eller violett kan man också plantera i höstkrukorna, och gärna blanda med mer kortlivade växter.
? En variant som är rolig på hösten är kryddor, som salvia och timjan. Det är förenat med lite doft.

<B>Övervintra i skyddat läge</B>
De fleråriga växterna kan övervintra i ett frostfritt förråd som håller en temperatur på mellan noll och fem grader. De kan också klara vintern utomhus på balkongen, men man måste vara noga med att när den riktiga kylan kommer framåt november skydda deras känsliga rötter genom att svepa in krukan i t ex vinterväv som finns att köpa på plantskolor, eller en gammal trasmatta. Andra bygger egna trälårar som isoleras med frigolit.
Kerstin Billbäck rekommenderar att man ställer krukorna intill ytterväggen för att få ett så skyddat läge som möjligt. Vattnar gör man fram tills jorden fryser. Välj glaserat stengods framför en terrakottakruka, som suger åt sig mer vatten och spricker lättare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om