Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gode män en bristvara

Det finns för få gode män – särskilt erfarna som kan ta sig an de svåraste fallen. Nu finns tankar på att bilda en enhet med anställda gode män.




Det finns nu tankar i Norrköpings kommun att skapa en särskild enhet med professionella gode män för de särskilt svåra fallen.

Det finns nu tankar i Norrköpings kommun att skapa en särskild enhet med professionella gode män för de särskilt svåra fallen.

Foto: Thomas Möller

NORRKÖPING2019-08-12 19:00

Det råder brist på gode män på många håll, så även i Norrköpings kommun – särskilt när det gäller mer komplicerade ärenden. Det har gjort att överförmyndarenheten nu vill utreda om man ska införa en särskild förvaltarenhet där man anställer gode män för just dessa svårare fall.

– Vi såg redan förra året en uppåtgående tendens när det gäller entlediganden av gode män: fler och fler väljer att hoppa av sina uppdrag, säger Ewa Gouranius, verksamhetschef på överförmyndarenheten i Norrköpings kommun.

Detta innebär att man måste rekrytera nya gode män medan många av dem som har mest erfarenhet alltså lämnar.

– För att kunna ta de här svåraste fallen bör man ha varit god man under flera år – de här ärendena handlar ofta om missbruk, psykisk sjukdom och ibland också hemlöshet, säger Ewa Gouranius som tillägger att man identifierat omkring 25-30 personer med en så svårartad problematik i Norrköpings kommun.

Detta är alltså orsaken till att man nu vill se en utredning om det skulle gå att skapa en förvaltarenhet där erfarne gode män anställs så att dessa fall snabbare får hjälp.

– Som det är nu kan det ta ända upp till ett år för de här människorna innan det finns en god man på plats och det är ju alldeles för mycket, förklarar Ewa Gouranius.

– De kommuner som har förvaltarenheter säger att det är i de tyngsta ärendena som man tillsätter en förvaltare från den här enheten, det vill säga man plockar fram ett namn till tingsrätten som förordnar den personen.

Det finns alltså flera kommuner, exempelvis Jönköping och Umeå, som genomfört liknande lösningar men också de som utrett saken och kommit fram till att det inte är lämpligt.

– Till exempel Stockholms stad har utrett och avslog det med hänvisning att de gode männen då är anställda på samma enhet som också är tillsynsmyndighet över gode män – man kan naturligtvis inte lägga denna förvaltarenhet på överförmyndarenheten men även om man lägger den under någon annan enhet i kommunen så är vi ju arbetskamrater. Men andra kommuner har kommit fram till att det här inte är ett problem, säger Ewa Gouranius.

På torsdagens sammanträde med överförmyndarnämnden ska beslut tas att ställa en fråga till kommunstyrelsen om en utredning om en förvaltarenhet.

– Det här kommer inte att komma på plats under 2020 utan realistiskt sett i början på 2021, sådana här saker tar ju tid att utreda, avslutar Ewa Gouranius.

011-200 472

God man

Godmanskap anordnas genom beslut i tingsrätten. Godmanskap är en frivillig stödinsats som kräver samtycke från den hjälpbehövande (huvudmannen).

En god mans uppdrag kan variera beroende av huvudmannens situation. En god man kan exempelvis hjälpa till med ansökningar till myndigheter, försäljning/byte av bostad eller att se till att räkningar blir betalda. En god mans främsta uppgift är att samordna insatser och se till att dessa blir utförda.

Personer som på grund av sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande inte klarar att tillvarata sina intressen, och inte kan få hjälp på annat sätt, kan få hjälp av en god man.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!