Goda råd per telefon för människor i nöd
NORRKÖPINGLinköpings stift är ett av tre stift som på försök börjar samordna sin telefonservice för människor i nöd. Det görs för att jourtelefonen inte ska vara obemannad eller upptagen. Flera stift har i dag svårigheter att bemanna jouren.
Med en gemensam organisation ska de som ringer inte behöva mötas av en obemannad telefon eller en upptagetton. I stället kopplas nödsamtalet vidare till en ledig jourhavande präst i något av de tre stiften. Försöket omfattar Lunds, Linköpings och Göteborgs stift. Stockholms stift planerar att ansluta sig på sikt.
<b>Svårt att rekrytera</b>
I dag har elva av de 13 stiften egna organisationer för jourhavande präst. Öppettider, bemanning och betalning till prästerna varierar. I vissa stift finns en samverkan med frikyrkorna. En av orsakerna till samordningen är att inom flera stift varit svårt att rekrytera tillräckligt många präster.
- Det är inte lätt att få präster att ställa upp, många tycker att de har tillräckligt att göra ändå, säger Maja Edler.
Linköpings stift har nödtelefonen öppen hela natten, från klockan 22 till 6. Hur många samtal som inkommer till jourtelefonen är oklart.
- Vi kommer att få bättre översikt när vi börjar samordna det hela. I dag är jouren ett extrauppdrag för väldigt många olika präster, säger Maja Edler.
I försöket, som börjar i vår, kopplas nödsamtalen via SOS Alarm och det kostar pengar för kyrkan. Linköpings stift kommer att betala 90 000 kronor i ersättning till SOS Alarm, enligt TT. Även Lunds stift har beslutat att delta i försöket, medan Göteborg tar upp frågan nästa vecka. För att försöket ska bli av krävs att alla tre stift är med, annars läggs det ned.
- Det är dyrt, men det är värt det. Att möta människor i nöd nattetid är en väldigt viktigt service, säger Maja Edler. Jag tror att antalet samtal kommer att öka med en förbättrad organisation och en telefon som alltid är bemannad.
<b>Lokala förankring försvinner</b>
Tanken är att jourhavande präst i framtiden ska bli riksomfattande med möjlighet att svara på många fler samtal än i dag. Kritik mot detta är att den lokala förankringen försvinner. Den som ringer kan mötas av en präst som talar en annan dialekt och inte har någon lokalkännedom.
- Jag kan inte riktigt se att det skulle spela någon roll i en tid när folk är väldigt rörliga. Som jag ser det är en av poängerna med samordningen är att det blir en större krets. Det blir inte så lätt att känna igen rösten på prästen och den som ringer är också mer anonym, säger Maja Edler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!