Goda råd om lust och olust
Att älska i lust är lätt. Att älska i olust, däremot, är betydligt svårare. Erotik, passion och åtrå berör oss alla men är inte alltid problemfritt. I Folkbladet kan du få råd om sexaptiten försvunnit eller andra frågor som rör sex och samlevnad. Från och med idag kan du skicka in dina frågor till Irene Elsasdotter som varje lördag ger råd och svar.
Genom hela livet skaffar man sig sexuell kompetens. Jag själv fick kämpa hårt för min sexuella frigörelse. Först när jag var 24 kände jag glädje över att vara kvinna. Det ska inte behöva vara så, vi måste våga prata mer om sex och samlevnad, säger Irene Elsasdotter. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Det handlar inte om min åsikt men däremot kan jag tala om vad man bör tänka på, förklarar hon.
I ett ljusgrönt rum i 50-talsstil på Hospitalsgatan slår värmen och förtroligheten emot i den kalla novemberkylan. Nedsjunken i en bekväm soffa med brinnande ljus på det runda lilla bordet är stämningen avslappnad och det är lätt att bli förtrolig. Det är inte första gången Irene Elsasdotter talar om sex och samlevnad.
Skamfyllt
Irene Elsasdotter tog barnmorskeexamen 1964 och har sedan dess arbetat både som förlösande barnmorska men också som utbildare och upplysare vad gäller sex och samlevnad. Och intresset väcktes efter en tidig graviditet.
- Jag kommer från ett ganska puritanskt hem där sexualupplysning inte fanns mer än en uppmaning att jag skulle akta mig för killar. Sex var så förenat med skuld och skam, säger hon och berättar om den stora första ungdomsförälskelsen som ledde till att hon som 17-åring blev gravid.
- Jag var ganska skakad av min graviditet och förlossning. Det var så mycket som var eftersatt, inte minst all information. Så jag beslöt mig i samband med det för att bli barnmorska.
Efter några år som förlösande barnmorska, både inom landstinget och hemförlossningar började hon arbeta mer informativt. Redan på 70-talet började hon gå ut i skolor, på högstadier och gymnasier med sexualupplysning. Under åtta år arbetade hon på Ungdomsmottagningen i Linköping, informerade på skolor och arbetade som barnmorska. Därefter blev Irene Elsasdotter engagerad av RFSU där hon bland annat fick lära utländska kvinnor och män den svenska synen på sex och samlevnad.
- Jag åkte runt på alla flyktingförläggningar, berättar hon och minns särskilt en kväll.
- Det var en häftig upplevelse när en hel källarlokal med utländska män skulle ställa frågor till mig om manlig sexualitet. Men de hade faktiskt en mängd frågor. De har ju så sällan någon att vända sig till.
Lustgården
För tre år sedan startade hon en egen mottagning i Norrköping, Lustgården. En mottagning dit både kvinnor och män från 20 år och uppåt kan vända sig med allt från relationsproblem till sexologisk rådgivning och graviditetstest.
- De flesta problem som jag möter handlar om frustrationer. Man har inte tillräckligt med tid och många krav på sig. Folk tror ofta att det kan ske snabbt och att det bara är själva samlaget som är viktigt. Alltför ofta glömmer man bort den viktiga närheten och ömheten. Sex är så mycket mer än själva samlaget. Det är inte konsumtion som något annat, konstaterar hon.
I en grön öronlappsfåtölj blickar hon klokt in i mina ögon och inbjuder till många diskussioner. Men gång på gång återkommer hon till det viktiga i att vi måste våga tala mer om sex.
- Det är inget farligt utan bidrar tvärt om till ett friskare och längre liv. Från det att man är ung till att man är gammal har vi en drivkraft att träffa någon att ha sex med. Det är absolut inget konstigt med det, konstaterar hon enkelt.
<span class=Rub1>Fråga om sex
Har du frågor kring sex- och samlevnad/relationer och inte vet vart du ska vända dig. Då kan den här frågespalten vara vad du söker.
Maila eller skicka dina frågor till:
lustgården@folkbladet.se
Folkbladet, Lustgården
601 84 Norrköping
Namn: Irene Elsasdotter
Aktuell: Folkbladets nya sex- och samlevnadsexpert.
Utbildning: Legitimerad barnmorska med förskrivningsrätt, lärare i sexologi och utbildning i klinisk sexologi.
Bor: Norrköping
Ålder: 56 år