Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Goda råd för dig som vill bli partiledare

Foto:

Norrköping2002-02-20 00:00
Det är lite bekymmersamt att det inte dykt upp något riktigt missnöjesparti inför valet. Någon ligger och lurar i vassen. Som handledning publiceras här några goda råd för dig som vill bli partiledare.
Sätt upp ett finger i luften och känn åt vilket håll det blåser. Användbar för ändamålet är också en kappa att vända efter vinden.
Anlita en talpedagog så att du kan höja rösten ordentligt under hela valrörelsen. Efter valet är det däremot lämpligt att viska eller ännu hellre vara tyst. Du riskerar annars att få stå för det du sagt.

<b>Valfrågor</b>
Välj ut några lämpliga valfrågor som du sedan för fram ideligen. Några exempel:
- Alla har rätt att gå trygga på våra gator och torg.
- Alla har rätt till en god omsorg på ålderns höst.
- Alternativt: Alla barn har rätt till en god omsorg. Alla sjuka har rätt till en god vård (till skillnad från alla friska).
Du riskerar knappast att få mothugg.
Använd gärna brösttoner när du tar fram någon bra lokal fråga. Utropet "Rädda Södertull" kan kombineras med "omistliga kulturvärden", alternativt "omistliga miljövärden" . Mycket användbara uttryck.

<b>Se upp för hal is</b>
I stället för att bevara kan du lova att ta bort något som irriterar dina supportrar.
"Bort med guppen", kan vara en bra slogan. Se upp så du inte hamnar på hal is, bara. Du riskerar att dra på dig fiender. Du måste också vara säker på att du inte hamnar i något slags ansvarsposition efter valet. Du måste då genomföra det du sagt, en mycket besvärande situation.

<b>"Målsättning"</b>
Skulle du ändå hamna i det läget får du göra en lätt justering och säga att "det var en långsiktig målsättning som inte kan förverkligas på en gång" eller nåt sånt.
Varje företrädare för den tysta majoriteten måste ha med ett avsnitt om skatterna. Självklart måste de sänkas. Även här gäller att se till att du inte hamnar i ansvarsposition efter valet. Då kan du lugnt fortsätta med skattesänkarkravet.
Näsvisa frågor om vad det är du tänkte ta bort viftar du lätt bort med "besparingar i byråkratin" eller "stoppa slöseriet".

<b>Tyst majoritet</b>
Att du med stora uppoffringar åtagit dig att bilda ett nytt parti beror på att de partier som redan finns är odemokratiska. De lyssnar inte på vanligt folk. Det är nämligen bara du som vet vad den tysta majoriteten innerst inne tycker, det vill säga likadant som du.
För att ge exempel kan du gärna lägga till ett "men" efter dina förklarande inledningar.
- Jag är inte rasist, "men" vi måste ha bättre kontroll över invandringen och se till att ta hand om våra egna gamla och sjuka först. Politikerna törs inte säga som det egentligen är.

<b>Lik i garderoben?</b>
"Politiker" innefattar naturligtvis inte dig själv, du är bara en representant för vanligt folk.
Har någon politiker gjort något mindre bra så ska du genast stämma in i avgå-kören. Försök först rensa undan liken i dina egna garderober. Det finns alltid andra politiker som är pigga på att berätta om dina synder.
Ett sista råd: Ställ hårda villkor för att ingå i en kommande regering. Fred i Mellanöstern och höjda ersättningar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna är säkra kort.
Ingen kommer visserligen att be dig vara med i någon regering. Men då kan du ju alltid säga att det berodde på dina tuffa villkor.
Lycka till!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!