Goda argument för EMU
NORRKÖPINGVid de löpande banden med chokladdoppade björnar och Polly pratade utrikesminister Anna Lindh (s) i går euro och EMU med de anställda på Cloetta på Lindövägen.
Britt-Inger Andersson, 52, är redan klar över att hon ska rösta ja, vilket gladde utrikesminister Anna Lindh som iklädd vit skyddsrock och mössa kollade in sorteringen av chokladdoppade godisbjörnar. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
I går besökte hon företag i Motala, Linköping och Norrköping. På Cloetta i Norrköping mötte hon, som på många andra platser i landet, en hel del människor som är osäkra på hur de ska rösta.
- Jag är tveksam. Jag vet inte. Det lutar kanske åt ja, sa Mattias Ericsson som visade utrikesministern hur man gör Polly.
Hans oro gäller räntan och vad Sverige kommer att ha för vapen mot massarbetslöshet. Efter att ha pratat med Anna Lindh kände han sig lugnare. "Nu känns det som de har koll på det också".
<b>"Det är jättesvårt"</b>
Huvudskyddsombudet Pernilla Axelsson, 31, som väntar sitt tredje barn var också osäker. Valet gäller ju barnens framtid också.
- Jag vet inte riktigt. Det är jättesvårt. Jag tycker det är positivt att få en gemensam valuta, det gynnar företagen, säger Pernilla som å andra sidan är rädd att det blir dyrt för Sverige att gå med i EMU.
- Det är "ja" här, säger Britt-Inger Andersson som jobbat på Cloetta i 13,5 år. Jag är 52 år, väntar man i tio år blir det mycket svårare med omställningen. Och det är bekvämt när man ska till utlandet att ha samma valuta.
- Jag tycker det här är svårt. Det är inte så självklart vad man ska rösta på. Nu har vi gått med i EU, då är man ju med på den planen. Det känns inte fair att vi ska vänta och se. Jag tycker att vi ska vara med på det här, sa fabrikschef Anders Ståhl.
<b>"Bättre för Sverige"</b>
Utrikesminister Anna Lindh är klar över sina ja-argument. När hon får välja två säger hon:
- Bättre för Sveriges möjligheter att påverka i EU. Bättre för Sveriges ekonomi.
Oron för att för att priserna ska gå upp bemöter hon med att om det blivit dyrare i lågprisländer som Spanien och Grekland, så har högprisländer som Österrike pressat priserna.
- I Finland som är mest jämförbart med oss har det blivit plus minus noll. Det är större chans att man får en prispress än tvärtom.
Ja till euron innebär inte mer centralisering, säger hon.
- Det som flyttas är beslutet om räntan och det är idag en formell rätt.
Vid ett ja till euron införs den nya valutan 2006. Om det blir ett nej kan det ta tio år innan chansen kommer igen, menar Lindh. Vid ett nej ställer sig Sverige utanför och betraktas som en B-medlemsstat, varnar hon.
Trots att nejsidan leder just nu tror Anna Lindh att det går att vinna de osäkras röster och att röstdeltagandet blir stort.
- De sista veckorna blir väldigt avgörande. Jag tror det blir en knapp ja-majoritet.
Med sig från Cloetta fick utrikesministern en stor påse med sitt favoritgodis: kexchoklad och geléhallon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!