Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glömda minnen i poetisk utställning om demenssjukdom

Minnesfragment i kombination med fotografier. Professor Lars-Christer Hydén som bedriver forskning om att leva med demenssjukdomar har gjort utställningen "Glömda minnen" på Campus Norrköping.

Lars-Christer Hydén, professor vid Campus Norrköping, tycker att man vid möten med personer med demenssjukdom ska öva sig i ett poetiskt lyssnande, lyssna mellan raderna. Utställningen handlar om det.

Lars-Christer Hydén, professor vid Campus Norrköping, tycker att man vid möten med personer med demenssjukdom ska öva sig i ett poetiskt lyssnande, lyssna mellan raderna. Utställningen handlar om det.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2020-11-27 10:00

Utställningen, som öppnade på torsdagen med en digital vernissage via Zoom, står på utställningsytan Lobby som drivs av Erik Berggren, i Kåkenhus i Norrköping.

Lars-Christer Hydén är professor i socialpsykologi vid avdelningen för äldre och åldrande vid LiU, i Kopparhammaren i Norrköping. Han och hans kollegor har i många år arbetat med att försöka förstå människor som lever med demensjukdomar, och se hur de kan leva ett bra liv.

Det finns mer att säga än det man som forskare publicerar i vetenskapliga artiklar, menar han. I utställningen har han kombinerat intresse för fotografi med en fri bearbetning av berättelser han mött som forskare.

– Jag tänkte att kanske skulle jag använda en del av mitt forskningsmaterial tillsammans med bilder för att skapa en förståelse för hur det är att leva med demens. Jag har tagit min utgångspunkt i små berättelser, fragment av berättelser, som personer med demens berättar, och så har jag skapat bilder, inte för att illustrera utan snarare för att skapa en annan slags vision av det de säger, säger Lars-Christer Hydén.

undefined
Berättelsefragment kombineras med fotografier.

Han har försökt lyfta fram det han tycker är en poetisk kärna i berättelserna, och menar att man när man umgås med personer med demens måste öva sig i ett poetiskt lyssnande, lyssna mellan raderna när det som sägs är fragmentariskt eller konstigt, och inte alltid lyssna efter vad som är sant eller rätt.

– Det jag vill förmedla med den här utställningen är att det är väldigt viktigt att lyssna till och möta personen som lever med demens, och lyssna med vad jag ibland kallat det tredje örat. Man får lära sig att höra och se det som människor kanske på något sätt försöker kommunicera, men som inte riktigt kommer ut, i alla fall inte på det sättet som vi är vana vid.

Det är relationen och kommunikationen som är det viktiga, menar han.

– Problemet är att när vi säger "att så var det inte, du minns fel" så hotar vi relationen och att personen med demens blir tyst. Tänk dig själv om du begår misstag och någon ständigt går och rättar dig, det är enormt irriterande, säger Lars-Christer Hydén.

undefined
Lars-Christer Hydén, professor som forskar om att leva med demens, har gjort utställningen "Glömda minnen" i Kåkenhus.

Berättelsefragment, hur förvirrande de än kan vara eller verka, handlar ofta om viktiga händelser i livet.

Utställningen, om att leva med en demenssjukdom, finns kvar en bit in på det nya året. Kåkenhus har under pandemin begränsade öppettider.

Karta: Campus Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!