Glögg och godis också ett hantverk
NORRKÖPINGDet är ingen industritillverkning i Industrilandskapet - men desto mer hantverk. I går öppnade Jul i Värmekyrka med 80 utställare från hela landet.
Claes Lundberg lät folk smaka av Värmekyrkans glögg. Det är en mustad glögg av druvor och svarta vinbär som sötats med honung och smaksatts med nejlika, pomerans och kanel. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
Kokboken blev årets julklapp och givetvis finns det även många matstånd, med allt från stenungsbakat bröd och gäddpaté till Värmekyrkans glögg och söta karameller. Allt detta, och mycket till, fyller Värmekyrkan de närmaste dagarna.
Juli Värmekyrka är en storsatsning på att skapa en n jultradition i Norrköping. Att det blev just Värmekyrkan föll sig naturligt, tycker Anette Altnäs, chef för Destination Norrköping. Den kröns av adventsljusstaken och är omgärdad av de ljusklädda kastanjerna, belysta vattenfall och nyårspromenaden slingrar sig genom området.
<b>Varmsmed</b>
En av dem som var riktigt imponerade av Industrilandskapet och Värmekyrka var varmsmeden Claes Magnusson från Varnhem. Han har fått designpris för en medeltidsinspirerad skål från den litterära figuren Arns hemtrakter. När Claes skapade den tittade han på krigsrustningar, men det var faktiskt oavsiktligt som tempelriddarkorset formades i skålbotten.
<b>Gillar att växla</b>
- Jag vill gå vidare och inte göra kopior av hantverk som smeder gjort i hundratals år. Jag gillar att växla mellan det moderna och gamla, säger Claes Magnusson.
Birgitta Johansson från Norrköping blev genast förälskad i skålen och slog till.
- Jag gick hit för att jag inte sett Värmekyrkan tidigare, men också för att det var nära. Jag har inte tid att åka till någon annan julmarknad i år, säger hon.
Destination Norrköping har tidigare anordnat julmarknad, men nu arrangeras den i samarbete med företaget Klarkullen evenemang som har tolv års erfarenhet av julmarknader. Målet är att locka 4000 besökare och på längre sikt 10.000. Kontraktet är skrivet på fem år.
- De är proffs och har de kontakter som krävs. Vi har verkligen fått hit gräddan av hantverkare. Kvalitén är hög och föremålen är så vackra att det är roligt att bara gå omkring och titta, som på en utställning, säger Anette Altnäs.
Bland utställarna fanns några från Östergötland, men tanken är att det ska bli fler på sikt. Och det lär inte bli svårt.
- Många hantverkare lever under väldigt knappa förhållanden. Därför är den här typen av marknad ett bra sätt att visa upp sig och det är många hantverkare som vill vara med, säger Peter Gustafsson, från Klarkullen evenemang.