Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glob till ljusfestivalen med hjälp av nära och kära

Historien om Anneli Lindbergs nya konstinstallation "Hemma" till ljusfestivalen är också en historia om att hjälpas åt i tuffa coronatider.

Konstnären Anneli Lindberg med konstinstallationen "Hemma" till ljusfestivalen. Globen har vuxit fram i garage i Ljunga.

Konstnären Anneli Lindberg med konstinstallationen "Hemma" till ljusfestivalen. Globen har vuxit fram i garage i Ljunga.

Foto: Sune Kidblad

Norrköping2020-11-21 10:00

Det kom ett brev till Folkbladet från Norrköpingskonstnären Anneli Lindberg, med rubriken "En positiv berättelse i novembermörkret". 

Att vara fri konstnär är tuffare än någonsin nu, men med lite hjälp är allt möjligt. I somras fick Anneli Lindberg ett kulturstipendium på 20 000 kronor från Region Östergötland, ”Hemväxa – kultur i coronatider”. Ett stipendium som gjorde stor skillnad för henne som kämpande konstnär.

Hon började på en konstinstallation på sin kolonilott, kring stommen till verket "Lavvu" som var med på ljusfestivalen förra året. Samtidigt blev hon sugen på att göra en annan form, en glob – och just då fick hon frågan om hon hade någon idé för Norrköping Light Festival.

Men hur gör man en glob rent tekniskt? Svaret kom från hennes farbror Sune Kidblad, som arbetat på mekanisk verkstad i 52 år och genast tände på idén om globen. Anneli Lindberg har i ett coronaanpassat umgänge fått hålla till i 70-plussarna Sune och Birgitta Kidblads garage i Ljunga, och i deras grannars garage.

– De är min familj nu, jag träffar inga andra, säger hon.

Hon talar om ett teamwork, och säger att hon är djupt tacksam för hjälpen från nära och kära, som gjort att hon kunnat förverkliga sin konstnärliga idé.

Globen är byggd i åttamillimeters rundjärn, och har en diameter på 1,75 meter, berättar konstruktören Sune Kidblad. Hans kamrat Christer Ericsson i Krokek har hjälpt till med att valsa järnen i sin verkstad. Därefter har Sune färdigsvetsat det hela i Ljunga.

Globen, upplyst inifrån, och ihopsatt av två delar, är klädd med nät, en stomme som har klätts med ett foder och runda färgglada virkade dukar. Anneli Lindberg talar om mångfald och det globala, att vi alla påverkas av pandemisituationen. Det är också en hommage till kvinnonätverket Hemma, som hon arbetat med i fyra år. Vantar, händer, ska sticka ut från globen, ett sätt att lyfta hur viktigt det är att använda våra händer, i handarbete, samtidigt som det är en hälsning till alla.

Konstinstallationen heter "Hemma". Globen, jordklotet, är vårt hem, alla hör ihop, något som passar med festivalens tema "Tillsammans", säger Anneli Lindberg.

Att få det här uppdraget i coronatider och då även ersättning av kommunen för jobbet är både skönt och inspirerande, säger hon.

Den 25 november ska globen förankras på flotten i Strömmen, på samma plats som "Lavvu" förra året, vid Refvens grund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!