Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glasbubbla i anrikt kvarter väcker kritik

Ett utvändigt trapphus på Strykbrädan och glasbubbla i kvarteret Knäppingsborg.
Det är några av de planerade nybyggen i Industrilandskapet som oroar stadsantikvarie Bror-Tommy Sturk.
- Risken är att Industrilandskapet till slut blir ett marknadsspektakel istället för en kulturmiljö, säger han.

Glasbubblan utgör ett ingrepp med stor inverkan på den kulturhistoriska miljön, står det att läsa i konsekvensbeskrivningen. Här sedd från Skolgatan. Skiss: Stadsbyggnadskontoret

Glasbubblan utgör ett ingrepp med stor inverkan på den kulturhistoriska miljön, står det att läsa i konsekvensbeskrivningen. Här sedd från Skolgatan. Skiss: Stadsbyggnadskontoret

Foto:

NORRKÖPING2010-07-29 03:00

Just nu finns ett av de kontroversiella förslagen utställt i förvaltningshuset Rosen under titeln Tillägg till detaljplan för kv Knäppingsborg. Norrköpingsborna kan lämna synpunkter fram till den 27 augusti. Än har det inte kommit in några till stadsbyggnadskontoret, men Bror-Tommy Sturk berättar att han hela tiden får samtal från oroliga Norrköpingsbor.

- Det blir ett stort ingrepp i den gamla genuina miljön, det kommer man inte ifrån, säger han. Knäppingsborg är det kvarter som har det största kulturmiljövärdet i hela stan, men om man hela tiden gör små förändringar riskerar man att förstöra den här genuina miljön.

"Betydande påverkan"
Just i det här fallet handlar det inte om små förändringar. Enligt den antikvariska konsekvensbeskrivningen kommer de tänkta tillbyggnaderna "medföra betydande inverkan på den historiska miljön" och "radikalt förändra och påverka de kulturhistoriska värdena på ett negativt sätt".

Den ena tillbyggnaden ligger i anslutning till Bagarstugan och ske ge plats för fler fikasugna kunder. Det är en kupolliknande glasbubbla med stålstruktur som ska ge associationer till ett upp och nervänt träd. Den placeras mellan Bagarstugan och Lilla Bostadshuset där musikföreningen Crescendo huserar och kan ses tydligt från Skolgatan. Eventuellt rivs muren ut mot Skolgatan mellan de båda husen, så det blir fri insyn i bubblan.

Den andra tillbyggnaden innebär att man bygger in och taklägger den innersta gården i kvarteret. Fasaden kommer att ligga mellan de hus som kallas Mjölkvarnen och Snuskvarnen och ska vara glasad. I den här byggnaden vill man ha allehanda festlokaler.

Länsstyrelsen kritisk
Inte bara stadsantikvarie Bror-Tommy Sturk utan också länsstyrelsen har yttrat sig mycket kritisk mot planerna. Man påpekar att kvarteret ingår i ett område som är klassat som riksintressant för kulturmiljövården och att Swartzska huset och kontorshuset Havet är byggnadsminnesförklarade. Länsstyrelsen påminner också om att det råder byggförbud i den nu gällande detaljplanen från 1999 och att syftet med den var att skydda kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Tvingade backa
Följden av kritiken har varit att fastighetsägaren Henry Ståhl Fastigheter och kommunen backat på flera av förslagen, men kvar är de båda ovan beskrivna, om än i något modifierad form. Från början ville man exempelvis att glasbubblan skulle välva sig en bit ut över trottoaren på Skolgatan.

Planeringsarkitekt Tina Bosnjak förklarar hur man tänkt på stadsbyggnadskontoret.

- Tidigare var syftet att bevara det som fanns. Men nu när kvarteret börjat utvecklas så har man upptäckt hur populärt och intressant det är och det har gjort att det finns en efterfrågan från olika företag. Därför började vi titta på om det fanns möjlighet att förtäta kvarteret för att ge utrymme för fler och för dem som behöver expandera.

Olämpligt
Att göra tillbyggnader som efterliknar den gamla bebyggelsen tyckte man inte var lämpligt, enligt Tina Bosjnak.

- Jag tror att det finns en del områden i stan som tål lite moderna uttryck, bland annat det som är föreslaget här. Vi tycker det passar in här. Det här är vad vi tycker är bra modern arkitektur.

Den reviderade detaljplanen kommer troligen att antas av kommunen runt årsskiftet. Till dess gäller det att man har lyckats blidka länsstyrelsen, annars finns risk för att länsstyrelsen kommer att överpröva beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om