Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glappet som ska täppas till

Näringsliv och skola tar nu krafttag för att rädda industrin kvar i Östergötland. Bristen på framtida arbetskraft hotar företagen att tvingas flytta verksamheten. Med 52 000 sysselsatta är det ingen tvekan om branschens betydelse för regionen.

Norrköping2008-05-10 03:00
Verkstads- och tillverkningsindustrin lider brist på kompetens och svårigheter med att locka unga till utbildningar. På vissa gymnasieskolor har praktiska teknikutbildningar tvingats ställas in och lägga ner på grund av alltför få sökande. Elever söker sig i allt större utsträckning till mer teoretiska ämnen. För att företag skall stanna kvar och nya etablera sig i området startar nu ett samarbete mellan utbildning och näringsliv för att locka unga att söka en framtid i industribranschen.- Vi vill förändra skolsystemet genom att införa mer behovsanpassade utbildningar på gymnasial nivå som direkt leder till jobb, säger Jan Ställborn, ordförande i Branschrådet Teknik.För att fylla det akuta kompetensglappet som hotar när 40-talisterna börjar gå i pension om något år, skall anställda vidareutbildas inom företagen och avancera i de egna leden. Det skall sedan fyllas på med kompetens underifrån genom etablering av fler Teknikcollege och kvalificerade yrkesutbildningar.52 000
I torsdags gick startskottet för samarbetet mellan Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen, Regionförbundet Östsam, skola och lokala industriföretag i området samt Arbetsförmedlingen. Genom att anpassa utbildningar efter den typ av företag som finns i regionen och informera om vilka jobbmöjligheter som finns inom industrisektorn skall det hål på
1 500 arbetstagare som årligen saknas fyllas igen. Verkstads-och tillverkningsindustrin sysselsätter idag 52 000 av Östergötlands totalt 185 000 sysselsatta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om