Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glansgruvans vandringsled sorglig

En sorglig upplevelse, men väldigt blomsterrik!

Glansgruvans vandringsled landar bland annat i det här enormt stora kalkbrottet.

Glansgruvans vandringsled landar bland annat i det här enormt stora kalkbrottet.

Foto: Sören Boström

Norrköping2022-06-16 09:00

Så kan man summera Glansgruvans vandringsled, ett naturreservat i Norrköping, som Naturskyddsföreningen i Finspång besökte nyligen.

Det sorgliga är att det inte längre finns några informationsskyltar kvar att läsa om de kulturhistoriska sevärdheter, i form av gamla järngruvor, torp och kalkbrott, som finns längs vandringsleden.

– Det känns förstås tråkigt att alla skyltar är borttagna, efter allt jobb som vi i Vånga Hembygdsförening lade ner i undersökningar om historien, säger Arne Hultqvist i föreningen. Och all uppröjning och iordningställande av bänkar med mera som vi i föreningens "gubbdagis" skött under alla år, men som vi nu slutat med helt.

– Och den trycksak vi gjort om leden, distribuerar vi inte heller längre.

Vad säger du om den här situationen?

– Det känns sorgligt, men vi har ändå förståelse för markägarens beslut, att i princip försöka stänga den här fina vandringsleden från besökare, eftersom det förekommit att besökare eldat och grillat på olämpliga platser och även skräpat ned efter sig.

– Men tack vare allemansrätten får man förstås ändå besöka det här naturreservatet om man vill, tillägger han.

Och Glans kalkbarrskogar, där vandringsleden går igenom, är fortfarande värda ett besök.

Här finns spår av århundraden av gruvdrift och den kalkrika marken är ett av de artrikaste områdena i hela Östergötland. Man kan säga att det är ett enda stort gammalt industriområde med spår efter järngruvor, torp och kalkbrott och en mycket speciell natur.

Naturskyddsföreningen försökte sig alltså på en vandring i den här historiska gruvmiljön och en vandringsled som bitvis börjar bli igenväxt. På vissa ställen har träd fallit ner över vandringsleden och det är något som inte åtgärdas längre, sedan "gubbdagiset" från Vånga tagit sina händer från skötseln av leden.

För den guidade turen med Naturskyddsföreningen, svarade Peder Antonson med hjälp av frun Marianne.

– Och vi fick ett fantastiskt fint resultat när det gäller antalet blommor, sa Marianne Antonson som till slut kunde summera att man hittade hela 69 olika blomsterarter.

– Därav tre kalkbundna orkidéer i form av tvåblad, purpurknipproten och nästrot, tillägger hon.

Nästrot hittade man i klungor och tvåblad var enormt högvuxna medan purpurknipproten, som är en så kallad karaktärsblomma, stod i början till att blomma.

Arrangemanget skedde i samarbete med Studiefrämjandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!