Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gigi brinner för fågelskådning – gästar nu Norrköping

Fågelskådning är en sysselsättning som allt fler upptäcker. På torsdag besöker kunniga Gigi Sahlstrand Arbetets museum för en föreläsning om detta. Folkbladet fick en pratstund med en av Sveriges få professionella fågelskådare.

Gigi Sahlstrand har sett det som viktigt att få fler kvinnor intresserade av fågelskådning.

Gigi Sahlstrand har sett det som viktigt att få fler kvinnor intresserade av fågelskådning.

Foto: Privat/Johan Nilsson/TT

Norrköping2023-08-23 11:00

Fågelskådning, eller ornitologi som det heter med ett finare namn, är något många människor ägnat sig åt, även om de kanske inte vetat om det. Intresset kanske börjar med att man blir nyfiken på olika fåglar som söker sig till fågelbordet på vintern eller kanske lystrar man lite extra på våren när fågelsången ekar mellan trädtopparna.

Det här har Östergötlands ornitologiska förening tagit fasta på, på torsdag kväll (24 augusti) får Arbetets museum besök av Gigi Sahlstrand som ska berätta om fåglar och fågelskådning samt visa bilder och filmer. Föreläsningen är gratis.

undefined
Gigi Sahlstrand har sett det som viktigt att få fler kvinnor intresserade av fågelskådning.

Gigi Sahlstrand driver företaget Fågelguidning AB tillsammans med sin sambo och är också medförfattare till boken "Börja skåda fågel ihop". Hon sitter i riksstyrelsen för BirdLife Sverige och var domare i tv-programmet "Det stora fågeläventyret" som gick på SVT för några år sedan, där ett antal kändisar tävlade i fågelskådning.

Man kan alltså lugnt säga att Gigi Sahlstrand kan sitt ämne. Vi frågar hur intresset utvecklats i Sverige under senare år?

– Faktum är att det har ökat väldigt mycket. Om man backar tillbaka lite i tiden hade nog många en konstig syn på dem som höll på med ornitologi som det kallades, nu använder vi begreppet "fågelskådare" mer. Många såg framför sig den lite kufiska gubben, otroligt kunnig men lite osocial och grönklädd, säger Gigi Sahlstrand.

– När kvinnorna kom med i bilden blev det lite mer prestigelöst och fart och fläkt. Förut var det också lite att man ska skulle vara så väldigt kunnig och kryssa så många arter som möjligt. Idag är det mer okej att inte vara världsbäst, man kan kombinera det så det passar ens eget liv.

undefined
Tåkern är en av de viktigaste fågelsjöarna i Östergötland.

När det gäller att få in mer kvinnor i denna sysselsättning har Gigi Sahlstrand varit väldigt aktiv.

– Jag skapade Nätverket Rapphönan för att få fler tjejer att intressera sig för fågelskådning, börja i föreningar och så. Nu hörde jag att Nätverket Rapphönan i Östergötland gjort ett upprop för att få tjejer att komma på föredraget, det är jättekul, berättar hon.

Hon ser två övriga orsaker till att fågelskådningen har vuxit, förutom att andelen kvinnor har ökat.

– En är faktiskt tv-programmet i SVT som blev väldigt populärt, det var en miljonpublik som såg premiäravsnittet och det fortsatte ha höga tittarsiffror. Jag tror många vaknade till av det och kunde identifiera sig med någon av deltagarna. Sedan spelade pandemin också roll. Jag körde guidningar då man fick vara max åtta personer i grupp utomhus och de fylldes direkt, säger Gigi Sahlstrand.

– Då kom också nya grupper och mer blandade åldrar än tidigare, till exempel karriärskvinnan eller -mannen som man kanske inte har sett mycket av annars inom fågelskådning.

undefined
Även i städer kan man få syn på ovanligare fåglar. Denna lappuggla sågs i Malmö för något år sedan.

Det pratas mycket om klimatförändringarna, har det märkts av inom fågelskådningen när det till exempel gäller nya arter?

– Ja, absolut. Vi har fått in en invandring av vissa arter från södra Spanien som börjat häcka i Sverige och det har hänt på ganska kort tid. Man märker också att det kommer fler felflugna fåglar från ställen man inte skulle kunna tänka sig. Jag tror att det kan ha att göra med mer dramatiskt väder med stormar och annat, säger Gigi Sahlstrand.

– Det är lite dubbelt, det väcker ju mycket förtjusning när en ovanlig art dyker upp här men samtidigt är det ju tragiskt på ett annat sätt att det här sker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!