Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Giftigt avfall vid nytt HSB-projekt

Miljöfarligt avfall har hittats i marken, där HSB ska bygga hus med 52 bostäder på gamla lasarettsområdet nära Idrottsparken.
- Vi har bland annat hittat bly, koppar och zink i gamla byggrester, men det handlar dels om väldigt små mängder gift och dels visste vi från början att vi skulle tvingas sanera marken, eftersom tidigare markundersökningar visat detta, säger HSB:s byggchef Lars-Erik Hjortstig.

I marken vid HSB:s nya husprojekt på gamla lasarettsområdet har man hittat miljöfarligt avfall från gamla byggrester. - Avfall som vi dock sanerar vartefter som vi hittar det, säger HSB:s byggchef Lars-Erik Hjortstig.
FOTO: ROBERT SVENSSON

I marken vid HSB:s nya husprojekt på gamla lasarettsområdet har man hittat miljöfarligt avfall från gamla byggrester. - Avfall som vi dock sanerar vartefter som vi hittar det, säger HSB:s byggchef Lars-Erik Hjortstig. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-04-27 06:00
<b>+ Så det lär inte handla om någon ny stor giftskandal, typ Plantagen, vid Sandbyhovsviadukten, där saneringen kostar miljontals kronor?</B>
- Nej, här är det så att på den här marken i kvarteret Matchen, stod det tidigare hus som var personalbostäder till lasarettspersonalen och när dessa hus revs, så tippade man bara ner husresterna i marken och fyllde på med jord över dem.
- Och då följde givetvis en del kopparrör och annat med ner i marken och det är därför vi nu tvingas sanera marken och det är som sagt helt enligt våra planer från början.

<B>+ Hur går själva saneringen till?</B>
- Den utför vi i samarbete med kommunens miljö- och hälsokontor och går till så att det kontinuerligt utförs provtagningar av jorden och enligt analysen är det en mycket liten grad av farliga ämnen som exponeras.
- Parallellt med detta arbete gräver vi och sanerar marken där husen ska byggas.

<B>+ Är det risk för försening av byggprojektet?</B>
- Nej, eftersom vi hela tiden vetat om det här problemet med avfallet i marken har vi räknat med detta och allt talar fortfarande för att första inflyttning kommer att ske den 1 oktober i den första av de 52 lägenheter som vi bygger.

Mest zink
Så här säger Madelene Andersson på kommunens miljö- och hälsoskyddskontor:
- Det har gjorts en första undersökning och nu görs ytterligare en av marken och mest har man hittat av zink, men det förekommer också lite koppar och bly i proverna. Men det är inga stora mängder och vi har ingen misstanke om att det hittas några stora mängder längre fram heller, eftersom resterna ju är från gamla rivna hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om