Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gifter kvar trots satsning på miljön i Ringdansen

NORRKÖPING
De flesta produkter i byggbranschen innehåller miljöskadliga metaller eller kemikalier.
Även när - som i Ringdansen i Navestad - entreprenörerna måste redovisa sina produkter ur miljö- och hälsosynpunkt finns många skadliga ämnen med.

Norrköping2002-06-01 00:00
Alternativ saknas eller dokumentation finns inte om vad produkten innehåller.
Hyresbostäder hade miljöseminarium i Navestad på fredagen. Några av entreprenörerna redovisade sitt miljöarbete och resultatet av en miljörevision av klara byggetapper redovisades.
I 70 procent av byggprodukterna som använts finns miljöskadliga ämnen med.
I många fall är dokumentationen av ämnen ytterst bristfällig eller saknas helt. Sämst är det inom elbranschen och bäst inom målerisidan.

<b>El sämst</b>
I en underentreprenad fanns inom elsidan 68 produkter redovisade. Ingen av produkterna hade dokumentation om innehållet.
- El redovisar på ett konstigt sätt, sade Pelle Bokström, miljöansvarig för Ringdansen på Hyresbostäder. I dokumentationen står vilka ämnen som inte finns men inte vad som finns. Det kan exempelvis stå på beskrivningen av en kabel att den inte innehåller asbest men inte vad som finns för ämnen.
- Jag måste försvara elbranschen, sade seminariets moderator Kerstin Isacson från Sunda hus som gjort en del av miljörevisionen. Branschen har haft kort tid på sig för dokumentation medan målerisidan hållit på i flera decennier. Men det finns utmärkta elprodukter ur miljösynpunkt och dåliga färger trots god dokumentation.

<b>Målning bäst</b>
Målerisidan är bäst i klassen och vet ganska väl vilka produkter som är bäst ur miljösynpunkt. Vattenbaserade färger finns i dag både för in- och utomhusbruk. 73 procent av produkterna är i dag vattenbaserade.
Ett nytt problem är de konserveringsmedel som måste användas för att färgen ska vara hållbar. Konserveringsmedlen är giftiga och kan framkalla allergier.
Här efterlyste seminariet pulverfärger att blanda själv. Sådana finns och exporteras exempelvis från en finsk fabrik till Ryssland. I det kalla klimatet i Sibirien måste pulverfärg användas, färdigblandad färg skulle frysa.

<b>Omöjligt mål</b>
Ett av målen i ombyggnaden av Ringdansen är att minska miljöskadliga metaller och kemikalier med 75 procent.
- Det är inget bra mått uppföljningsmässigt, sade Kenneth Karlsson, från Miljöinvest i Norrköping. Företaget svarar för en del av miljörevision och uppföljning.
- Vad ska man jämföra med. Det viktiga är ändå att miljöfrågor beaktas på det sätt som sker här.
I anbuden ingår att en miljöredovisning måste ske efter arbetet. Ett företag i ventilationsbranschen har till exempel inte redovisat vilka produkter som använts. Företaget får inte betalt av Hyresbostäder förrän miljöredovisningen kommer.

<b>Dålig kunskap</b>
Mattias Pehrsson från Skanska konstaterade:
- Kemikunskaper saknas generellt i byggbranschen. Vi har fått ökad medvetenhet och lärt oss mycket.
I Skanskas egen databas finns 4500 produkter angivna. Men det finns över 50000 byggprodukter att välja på. Bara en ringa del är dokumenterad.

<b>Mer tid</b>
Kerstin Isacson berättade att i juli skärper Kemikalieinspektionen reglerna för vilka ämnen som får användas. Detta sker efter EU-direktiv.
Kraven på att ämnen inte får vara allergiframkallande blir hårdare. För att veta vad som finns i en produkt måste dokumentationen om ämnena i produkten bli bättre än i dag.
Mer tid efterlystes om byggföretagen ska kunna hitta de bästa produkterna ur miljösynpunkt.
- Hård tidspress är besvärande vid projekteringen. Vi behöver mer tid vid byggandet.

<b>600 000 kronor</b>
Pelle Boklund undrade varför entreprenörerna aldrig reserverar sig mot tidspressen och ber om förlängda tider.
Skanska har i alla fall satsat 1 600 timmar på miljödokumentationen till en kostnad av 600000 kronor.
- Det är vi som betalar den kostnaden, påtalade Boklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om