Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Giftalgerna på väg

Nu närmar sig giftalgerna stränderna i Östergötlands skärgård.
- Bada inte där det finns ansamlingar av alger, varnar Helena Höglander, marinbiolog på Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Stora bälten med giftalger breder ut sig i Östersjön. Så här ser det ut i Östergötlands ytterskärgård.  
Foto: Kustbevakningen

Stora bälten med giftalger breder ut sig i Östersjön. Så här ser det ut i Östergötlands ytterskärgård. Foto: Kustbevakningen

Foto:

NORRKÖPING2005-07-05 06:00
Det varma vädret har satt rejäl fart på algblomningen i Östersjön.
Gotland och Östergötlands skärgård är de båda områden som drabbats värst. Stora bälten med alger ligger ungefär två kilometer utanför strandlinjen. Risken att de ska flyta in till stränderna är stor.

Gamla synder
Det är gamla synder som nu kommer upp till ytan. För två år sedan kom ett stort flöde av saltvatten in i Östersjön. Det tryckte upp bottenvattnet som innehåller stora mängder fosfor. Algerna livnär sig bland annat på fosfor och kväve.
- Giftalgerna har en förmåga att binda kväve från luften, berättar Pia Andersson, oceanograf på SMHI. Därför har de nu både fosfor och kväve, de två näringsämnen som är viktigast för att algerna ska kunna växa.

Dör av vattnet
De giftiga algerna innehåller bland annat cyanobakterier. Hundar, kor och fåglar har dött sedan de druckit vatten med giftalger.
- Människor dör inte, men de kan bli väldigt sjuka om de får i sig vattnet, säger Helena Höglander. Särskilt barn som är mindre och som kanske får flera kallsupar när de badar.
Om det börjar blåsa och blir svalare sjunker algerna till botten. I alla fall tills det åter är lugnt och varmt.
- Men vänta några dagar med att bada även om ansamlingarna försvinner, säger Helena Höglander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om