Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gick på grund - hade 2,48 promille

58-åringen hade 2,48 promille alkohol i blodet efter att ha gått på grund med sin motorbåt två gånger.- Han var så berusad att han knappt kunde stå upp, säger Kustbevakningens personal.Åklagaren anser att han ska dömas till fängelse för grovt sjöfylleri medan försvaret vill att åtalet ska ogillas.

NORRKÖPING2013-04-03 10:44

58-åringen från Stockholmstrakten, hade 2,48 promille alkohol i blodet samt 3,72 promille i urinen när han med våld tvingades att följa med till polisstationen för ett utandningsprov. I augusti förra året åtalades han för grovt sjöfylleri.

På grund i Marviken

Det var den 27 augusti 2010, tre månader efter att den nya sjöfyllerilagen trädde i kraft, som 58-åringen gick på grund i Marviken. Gränsen för sjöfylleri är 0,2 promille alkohol i blodet (Se faktaruta).

- Vi larmades till Marviken på grund av en misstänkt sjöfylla, säger två personer från Kustbevakningen som vittnade i tingsrätten på tisdagen.

De ryckte på morgonen ut till Marviken med sin racerbåt där 58-åringen och en person till gått på grund och ville ha hjälp med bogsering av sin drygt åtta meter långa motorbåt.

- Han hade problem att stå och gå och luktade starkt av sprit, säger personerna från Kustbevakningen.

Nytt grund

Eftersom inga vittnen sett någon köra båten så lämnade de platsen utan att göra något. Dessutom trodde Kustbevakningen inte att de skulle kunna komma loss från grundet. Men några timmar senare fick de ett nytt larm. Ett vittne hade sett att båten var ute och körde på öppet vatten. När Kustbevakningen kom till båten för andra gången satt de fast på ett annat grund.

- Han var rejält berusad, det gick inte att få över honom i vår båt varför vi bogserade hela ekipaget till Björnö Marina.

2,48 promille

58-åringen vägrade att göra utandningsprov och togs med våld med till polisstationen. Han hade 2,48 promille alkohol i blodet.

Vid tisdagens huvudförhandling hördes en toxikolog vid Rättsmedicinalverket.

- Allmänt kan man säga att det krävs en stor mängd alkohol för att komma upp i denna höga promillehalt.

En timme senare hade promillehalten fallit kraftigt vilket, enligt experten, tyder på att drickandet måste ha pågått under en längre tid. Enligt toxikolog motsvarar det här ungefär 45 centiliter starksprit för en man som väger 80 kilo.

Grovt sjöfylleri

Åklagare Annika Tiensuu anser att detta är att betrakta som grovt sjöfylleri och att 58-åringen därför ska dömas till en månads fängelse.

Försvarsadvokat Mikael Abrahamsson vill att hela åtalet ska ogillas, att det i inte är frågan om sjöfylleri överhuvudtaget. Han hävdar att det inte går att bevisa att 58-åringen har framfört någon båt överhuvudtaget, i alla fall inte med motorkraft.

Åklagaren i sin tur menar att det är ointressant om motorn var på eller inte.

- Driver man omkring på sjön så ska man vara nykter och ta ansvar för vad man gör på sjön, säger Annika Tiensuu.

Det är nu upp till tingsrätten i Norrköping att avgöra hur lagen ska tolkas i det här fallet.

Grovt sjöfylleri
Gränsen för grovt sjöfylleri är 0,50 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar ungefär 1,0 promille i blodet. Även en påverkad skeppare som inneburit en avsevärd fara för sjösäkerheten, kan dömas för grovt sjöfylleri, även om gränsvärdet inte är uppnått.Grovt sjöfylleri ger fängelse i högst två år.Gränsen för sjöfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet. Gränsvärdet gäller för fartyg, det vill säga alla farkoster som kan transportera personer eller gods över vatten, som antingen kan köras eller seglas med en hastighet av minst 15 knop eller har ett skrov med en största längd av minst 10 meter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om