Gert Klötzke inspirerade med ny teknik i skolköket

Med nya bleck som bättre fördelar värmen och som är lättare att göra rent ska skolbespisningspersonalen kunna lägga mer tid på att laga mat från grunden. Det är ett led i att förbättra kvalitén i kommunens kök.

Norrköping2012-09-12 05:00

I går var gastronomiprofessorn tillika kändiskocken Gert Klötzke på Söderporten för att tillsammans med Finspångsföretaget Ipinium inspirera kökspersonalen. Under några dagar har just det köket provat de nya ugnspannor, bleck, som Ipinium tillverkar.

- De har tagits emot bra, säger kommunens kostchef, Ingrid Kalm.

Hon och Gert Klötzke berättar att Söderportens kökspersonal till och med utvecklat nya egna metoder med blecken som företaget själva inte provat tidigare. Ris till exempel kokar de på 18 minuter istället för 30.

Det blecken gör är att leda värmen så att ytan på kycklingfilén eller fisken förseglas.

- Då får du en väldigt smakrik och saftig produkt, förklarar Gert Klötzke.

Personalen frigörs

Vitsen med de nya redskapen är alltså att det går fortare. Dels går det fortare att göra rent dem dels gör de så att tillagningstiden blir kortare. Det gör att personalens tid frigörs så att de kan laga mer mat från grunden. Färsbiffar och fläskpannkakor är två exempel som nämns.

- Vissa rätter, som fläskpannkaka, gör vi inte för att det är så mycket jobb att rengöra blecken, säger Ingrid Kalm.

Det är tid som i stället kan läggas på att till exempel trilla egna köttbullar.

- Jag vill att vi ska laga så ren mat som möjligt, säger Ingrid Kalm. Den ska vara god och näringsriktig.

Läs mer i onsdagstidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om