Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gårdagens rätt: stekt lamm

SÖDERKÖPING: I helgen var det dags för Söderköpings gästabud med riddarspel och bröllop.
Men många passade på att leva på som på medeltiden.
Intill S:t Laurentii kyrkan hittade vi föreningen Fraternis Militia Carnis mitt i lunchen.
Kocken Åsa Wågman vägleder oss i det medeltida köket.

Till middag blir det helstekt lam med rotselleri fräst i honung och smör, berättar Åsa Wågman och häller lite vitvinsvinäger blandat med honung, långpeppar och vitlök på köttet. Foto: Andreas Skogh.

Till middag blir det helstekt lam med rotselleri fräst i honung och smör, berättar Åsa Wågman och häller lite vitvinsvinäger blandat med honung, långpeppar och vitlök på köttet. Foto: Andreas Skogh.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-09-10 06:00
- Utmärkande för maten på medeltiden var att folk åt mycket bröd, mer än vad vi gör idag, berättar Åsa Wågman från Kalmar som förenat sitt matintresse med intresset för medeltiden. I härlägret är hon matansvarig.
I lördags bestod menyn av köttgryta med morötter och långpeppar till lunch och helstekt lamm med rotselleri fräst i honung och smör till middag. Och allt tillagat under öppen eld.
- Det svåra är att hålla hygienen, därför är det bra med den medeltidsmaten som ska kokas länge, förklarar hon.
Frukosten liknar inte dagens.
- Den bestod av ölebröd, något som inte jag direkt vill äta till frukos, ler Åsa och förklarar att det är gammalt bröd i öl.

Mycket resande
För många i föreningen är det den fjärde medeltidshelgen de åker på i år.
- Tjusningen är historien och alla hantverk man måste bli någorlunda bra på att göra, och vi gör så mycket som möjligt själva, berättar Martin från Mjölby. Tillsammans med fyra andra kompisar ligger han och vilar under ett träd efter maten.
De försöker gestalta ett härläger, säger han.
- På den tiden var det mycket beläggringskrig, inte sammandrabbningar på fält. Men vi är ganska långt ifrån hur de var tränade på den tiden, ler Martin och hänvisar till att riddarna var den tidens elitsoldater.
I en annan del av staden förbereder sig Emelie Rensfeldt, riddare Svarta änkan, och sin häst Glimra för tornerspelen.
- Jag har varit riddare i två år, började som vapendragare åt min far, berättar hon innan hon försvinner in på arenan för att tävla.
Dagen till ära stundar det också bröllop och på Skönbergagatan sitter Korp Engstrand och får lockarna tillrättalagda.
- Det ska vara mycket löst hår för på bröllopet var det brudens sista chans att visa upp sitt hår. Som gift skulle håret vara uppsatt, säger frisörskan på Hårboden som fått uppdraget att förlänga Korp Engstrands annars mycket kortare hår.
- Nej, jag är inte nervös, det har varit så mycket annat att stå i så det har jag inte hunnit tänka på, ler hon.
Och nog har hon haft tid att förbereda sig. I drygt två år har hon jobbat på utstyrseln och visar gärna upp dåtidens klädsmak. Drygt tre lager kjol och klänning i indigoblå färg.
- Siden och starka färger visade på rikedom liksom smycken, stenar och sådana här spännbucklor, berättar hon.
Och hennes bröllop fick bland annat avsluta lördagens aktiviteter, men under söndagen fortsatte gästabudet i Söderköping med marknad och andra aktiviteter för medeltidsintresserade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om