Garanti i äldreomsorg med många förhinder

Norrköpings kommun vill teckna kontrakt med alla gamla i äldreomsorgen, där man garanterar dem ett värdigt liv och välbefinnande.Men vad som händer om kommunen bryter mot garantin, exempelvis vid övergrepp likt dem på Hagaborg, har man ännu inte tänkt ut.

NORRKÖPING2011-07-22 03:00

Det heter värdighetsgaranti och initiativet kommer från äldreminister Maria Larsson (KD).

- I dag händer ingenting om kommunen inte utför det som man åtar sig och det ger den enskilde en mycket svag ställning, säger kansliråd Kent Löfgren på socialdepartementet. Poängen med värdighetsgarantin är att man synliggör det förhållandet genom att kompensera den enskilde.

Lägre avgift
Kompensationen kan vara antingen i pengar, nedsatt äldreomsorgsavgift eller att man får omsorgen vid ett annat tillfälle. Det är upp till varje kommun att bestämma.

Just pengar tycker Kent Löfgren är en smula problematiskt eftersom risken finns att kommunen köper sig fri för en billig pennig.

"Utgå från behov"
Brittmarie Jutevik, enhetschef på Ekhöjden, som fått i uppgift att skriva ansökan till Socialstyrelsen så att Norrköping får den miljon man är berättigad till om man inför värdighetsgarantin, förklarar hur den är tänkt att fungera.

- Allt arbete ska utgå från de äldres behov. Det är de äldre själva som ska vara med och bestämma hur deras dag ska se ut, vad de vill göra, när de vill gå upp, vad de vill äta, om de vill ha nattlampan tänd.

Skriftligt
Önskemålen sätts sedan på pränt i en individuell målplan, eller skriftlig garanti om man så vill.

Om jag inte vill ha kyld mat, utan hemlagat, får jag det då?

- Det kan jag inte lova, det är ett politiskt beslut.

Om jag vill gå på promenad varje dag, får jag det då?

- Önskemålen måste följa biståndsbeslutet. Om man exempelvis har fått tid för social samvaro två gånger i veckan, så ska vi lyssna på vad man vill göra på den tiden.

Har ni inte gjort de förut?

- Jo, men inte så personligt.

När det gäller frågan om kompensation om kommunen bryter mot garantin, så kommer det inte att handla om pengar i Norrköping, enligt Brittmarie Jutevik, som i övrigt hänvisar vidare till politikerna i den frågan.

Ändrar sig
Vård- och omsorgsnämndens ordförande Kerstin Hildebrand (V) säger först att hon är emot att man ska få kompensation, men ändrar sig sedan till att det är en öppen fråga som ska diskuteras i den politikergrupp som i höst ska jobba med att utforma detaljerna.

Enligt Brittmarie Jutevik kommer mycket av arbetet inriktas mycket emot bemötande och att man inte blir kränkt. Utbildning av personalen ingår också som den del i införandet.

Men hur man då kompensera gamla som blir kränkta?

- Genom att se till att vi har personal som inte kränker, säger Kerstin Hildebrand.

Inte diskuterat ursäkt
Vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Jan Berglund (S), kan tänka sig kompensation i form av nedsatt äldreomsorgsavgift, men inte när det gäller kränkningar.

- Det kan man inte kompensera på det viset, säger han. Det ska bara inte hända.

Men om det händer?

- Det är svårt att kompensera.

Det är inte aktuellt med en ursäkt till de gamla och deras anhöriga?

- Det har vi inte diskuterat, men det kan väl vara ett sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om