Går ny unik filmutbildning

I måndags började Cerefie Byrge och Erik Sundström en helt ny och unik filmutbildning och redan i tisdags satte de igång med sin första film.

Genom ett samarbete mellan Marieborgs folkhögskola och Cnema startar nu en helt ny ettårig filmutbildning. 20 studenter är antagna till premiäråret som kommer att avslutas med en filmfestival nästa år. 
— Det här känns jätteroligt, jag är så himla glad, säger Måns Ahlin, film- och mediepedagog på Cnema.

Genom ett samarbete mellan Marieborgs folkhögskola och Cnema startar nu en helt ny ettårig filmutbildning. 20 studenter är antagna till premiäråret som kommer att avslutas med en filmfestival nästa år. — Det här känns jätteroligt, jag är så himla glad, säger Måns Ahlin, film- och mediepedagog på Cnema.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-08-22 14:00

Den nya utbildningen drivs gemensamt av Marieborgs folkhögskola och Cnema. Carl-Eric Reidler som är lärare i dramaturgi berättar att teaterlinjen på Marieborgs folkhögskola fyller 50 år och att man tyckte att ett trevligt sätt att fira det vore att starta en filmutbildning.

– Så vi tog kontakt med Cnema för att diskutera det.

Och nu är alltså utbildningen igång. Den första årskullen består av åtta tjejer och tolv killar. Ungefär hälften av tiden är förlagd till Cnemas lokaler och hälften på Marieborgs folkhögskola. Även finansieringen delas lika mellan Marieborgs folkhögskola som får statsbidrag och Norrköpings kommun som driver Cnema. Kostnaden uppgår till ungefär en miljon kronor berättar Jerry Wiklund som är rektor på Marieborgs folkhögskola.

Han förklarar att utbildningen är unik i sitt slag på så sätt att det inte finns någon annan eftergymnasial filmutbildning där eleverna har möjlighet att kvalificera sig för högre studier.

– Med den erfarenhet vi har efter 50 år med teaterlinjen kände vi att vi ville bredda vår verksamhet. Att para Marieborgs kompetens när det gäller berättande, dramaturgi och skådespeleri med Cnemas filmiska och tekniska kompetens tror vi kan leda till ett lyckat äktenskap, säger Jerry Wiklund.

Johan Karlsson, chef på Cnema anser att utbildningen utgör en viktig pusselbit för att slå fast Norrköping som en filmstad. Vid gårdagens pressträff berömde kommunalrådet Olle Johansson (S) Cnema för all kvalitetsfilm man visar, vilket lett till att Norrköping nu lämnat "Rambobältet" och den tid då det ansågs omöjligt att visa bra film i staden eftersom det då inte skulle komma någon publik.

Cerefie Byrge och Erik Sundström är två av de tjugo elever som den här veckan började den nya utbildningen. Cerefie gick ut film- och musikgymnasiet 2011 och har efter det gått teaterlinjen på Marieborg. Erik gick ut film- och musikgymnasiet i våras.

– Jag gick inriktningen scen- och musikal på gymnasiet, så jag kände att jag ville testa på om det här med film passar mig som konstnär, och det verkar det som. Det är jättekul, säger Cerefie Byrge.

Hon berättar att hon vill koppla ihop olika uttryckssätt såsom film, teater, ljus och så vidare och förmedla ett budskap som betyder något.

– Jag vill förmedla en känsla, men inte för tydligt utan något underliggande, så att det efter filmen inte är slut. Det ska finnas en fråga.

Erik Sundström som gick filminriktningen på gymnasiet kände att han ville lära sig mer och bli mer allmänbildad inom film.

– Jag vill få mer koll på filmskapandet. Och berättandet, det var inte så mycket om det på gymnasiet. Så att den här utbildningen startar nu samma år som jag tog studenten var väldigt bra tajming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om