Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Går det ihop?

Ingen skattehöjning de närmaste fyra åren, trots en offensiv satsning, men ändå ett överskott på totalt över 200 miljoner kronor.
Så ser socialdemokraternas kommunala budget ut för Norrköping fram till och med 2007 och som presenterades igår. Frågan är om det är en glädjebudget eller en realistisk sådan?
- Det viktigaste för oss att få ekonomisk balans i den kommunala ekonomin, så att Norrköpingsborna känner sig trygga, menade kommunalrådet Mattias Ottosson vid presskonferensen.

Nådiga luntan. Mattias Ottosson tar upp ett ex av Norrköpings egen nådiga lunta, vid gårdagens presskonferens om den socialdemokratiska kommunbudgeten. Till vänster Rita Eklund och till höger Eva Andersson.                                                           FOTO: ROBERT SVENSSON

Nådiga luntan. Mattias Ottosson tar upp ett ex av Norrköpings egen nådiga lunta, vid gårdagens presskonferens om den socialdemokratiska kommunbudgeten. Till vänster Rita Eklund och till höger Eva Andersson. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2003-10-16 06:00
Angående överskottet räknar sossarna med att 2004 går plus minus noll medan åren därefter ger ett överskott på 56 miljoner, 76 miljoner och 2007 också nästan 76 miljoner.
- Vi kommer att profilera Norrköping genom att framförallt satsa på barn, ungdomar och äldre, säger Mattias Ottosson.Och vår målsättning är dessutom att ha en budget i balans och inte behöva säga upp någon kommunalt anställd personal under de här fyra åren.

Öppna för samarbete
Hur ska ni får igenom ert budgetförslag i kommunfullmäktige, när nu samarbetet med vänsterpartiet spruckit?
- Jag tror det finns en samsyn för våra förslag och vi är öppna att samarbeta med alla partier i fullmäktige utom moderaterna, det vill säga både mittenpartierna och vänsterpartiet. Med det sistnämnda partiet är vi överens om mycket förutom att de vill ha en skattehöjning till skillnad mot oss.
Men vad ska ni spara in på under de kommande åren?
- Det blir framförallt tekniska satsningar och liknande medan vi profilerar Norrköping som en satsande kommun på barn, ungdomar och äldre.
- Vi får 130 miljoner kronor mer att satsa nästa år och då får alla nämnder en större budget utom arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden som får en minskning med sex miljoner.
- Angående vår profilering får barn och ungdomsnämnden, gymnasienämnden och vård- och omsorgsnämnden tre procents uppräkning på sin budget under alla fyra åren medan övriga nämnder får en uppräkning med två procent, förutom 2004, då ingen uppräkning sker där.
- Här är vi medvetna om att två procent inte kommer att räcka i många nämnder, men då får dessa nämnder se över sin totalt kostym och anpassa sig efter anslagen.

Satsning på chefer
- När det gäller den ökande sjukskrivningsgraden bland kommunanställda, kommer vi att göra en satsning på cheferna och mellanchefernas utveckling, säger Mattias Ottosson. Och man kommer ju inte ifrån att våra chefer har ett stort ansvar, bland annat när det gäller att i tid upptäcka anställda som inte mår bra och sätta in lämpliga åtgärder.
- Där vi har bra chefer är det mindre sjukskrivningar, och därför satsar vi 600.000 år 2004 och 1,6 miljoner både 2005 och 2006 på ökad chefsutveckling för att även öka medvetenheten och inflytandet för de anställda över sina arbetsplatser.
I budgeten finns också ett riktat stöd till arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden på fem miljoner?
- Ja , de är tänkta att användas på två sätt. Dels för att se till att inga ungdomar hamnar utanför arbetsmarknaden för länge och och dels hjälpa de som gått arbetslösa länge till en ny anställning.
- Här vill jag gärna lägga till att jag är kritisk till regeringen som inte går in med bättre stöd till unga och arbetslösa och istället tvingar oss kommuner att ta tag i dessa problem.

Uppgång i konjunkturen
Hur ser du på näringslivsläget i Norrköping?
- Jag har talat med vårt näringslivskontor och de ser en ljusning i konjunkturen och att varslen minskar i Norrköping framöver.
Och problemen med Vrinnevisjukhuset och akutsjukvården?
- Det är ju landstingets område, men vi försöker starkt påverka att en fullvärdig akut blir kvar på Vrinnevisjukhuset dygnet runt.
- Och även, säger Rita Eklund, att medicin- och psykiatriska avdelningarna blir kvar som idag, för annars ser jag stora orosmoln för Norrköpingsborna, om man tvingas dra ner vården här.
I budgeten nämns också en första satsning på Norrleden:
- Ja, säger kommunalrådet Eva Andersson, vi kommer redan nästa år börja bygga Norrleden från gamla E 4-an och fram till Herstabergs nya industriområde. Här satsar kommunen de sju miljoner kronor som vägen kostar, men samtidigt hoppas vi att Vägverket ser den här satsningen som en signal att de snarast hjälper till att fortsätta bygga Norrleden ut till Händelö.
Angående skolans framtid säger kommunalrådet Li Teske så här:
- Eleverna i lågstadiet kommer att minska 2004 och eleverna i gymnasieskolan att öka de närmaste åren, så vi kommer att tvingas stänga enheter inom grundskolan och flytta om elever till andra lokaler. Redan nästa vecka ska vi titta närmare på olika lösningar här.
- Samtidigt kommer vi att satsa nästan sju miljoner kronor till en utbyggnad av förskolan med minst 60 platser och därmed förenkla för alla att få en plats inom förskolan framöver. Jag kan också nämna att vi gjort utredningar och har idag koll på barnkullarnas storlek i Norrköping ända fram till 2011, vilket givetvis underlättar vår långsiktiga planering.

Satsning på Ebersteinska
Angående gymnasienämnden lovar socialdemokraterna fullständig ekonomisk kompensation för att möta det ökade antalet elever:
- Thapperska skolan och Ingelsta försvinner och här satsar vi mer på Ebersteinska skolan tillsammans med körutbildningen TUC på Bråvalla, säger Mattias Ottosson.
Angående äldreomsorgen säger kommunalrådet Rita Eklund så här:
- Vi ska bygga ut det särskilda boendet för äldre och handikappade för över 100 miljoner de närmaste åren, både via upprustningar av befintliga boenden och även nybyggnation.

´Miljöstad´
Även kollektivtrafiken tänker man satsa på:
- Vi kommer att bli en av Sveriges mest miljöanpassade städer, när vi nu får våra biogasbussar tillsammans med våra miljövänliga spårvagnar, säger Eva Andersson.
Vad säger du om kritiken efter förslaget att höja taxan för färdtjänsten från 16 till 30 kronor?
- Tanken här är ju att fler färdtjänstberättigade ska kunna åka kollektivt, vartefter vi förbättrar våra hållplatser och fordon. Men vi kommer att fortsätta diskutera den här frågan innan det är dags för beslut så småningom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!