Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gänget som är en fjäder i hatten för djurparken

Kolmårdens safaripark har fått tillökning. För första gången i Sverige har två kullar med vildhundar fötts.
- Det här är extremt spännande, en riktig fjäder i hatten, säger Lennart Sundén, driftchef på safariparken, som tror att valparna kan ha stor betydelse för framtida forskning och rasens välbefinnande.

De här små underverken väntas bli ett riktigt dragplåster för safariparken i vår. Foto: Bengt Röken/Kolmårdens djurpark

De här små underverken väntas bli ett riktigt dragplåster för safariparken i vår. Foto: Bengt Röken/Kolmårdens djurpark

Foto:

NORRKÖPING2006-01-05 06:00
Det är väldigt ovanligt att vildhundar som föds i fångenskap överlever, men på Kolmården har man efter mycket funderande och experimenterande lyckats.
- Det handlar om en kombination av tur och skicklighet, säger Lennart Sundén och berättar stolt att två tikar valpat den 18 respektive 24 November.
- Nu är den första krisen över. Det är ovanligt att ungarna klarar sig så här långt, men naturligtvis är det en lång resa kvar. Så småningom ska de släppas ut i safariparken.
Sedan de första hundarna kom år 2000 har man lagt ner mycket tid och resurser på att få till de optimala förutsättningarna.
- Vi har jobbat mycket med hundarnas lyor, eftersom det är där valparna föds. Nu har vi byggt tre olika lyor och låtit hundarna välja, och tydligen föll en av dem tikarna väl i smaken, säger Lennart Sundén.

Stark rivalitet
Sundén berättar att uppfödningen av vildhundar försvåras av att djuren har ett ovanligt komplicerat socialt leverne.
- Man kan säga att de är precis som lejon, fast helt tvärt om. Det är tikarna som så småningom lämnar flocken för att bilda en ny flock och det finns en stark rivalitet mellan tikarna. Det är till exempel vanligt att andra honor kidnappar ungarna och dödar dem.
Vildhundarna ingår i ett internationellt samarbete, men än finns det inte mycket erfarenhet av vildhundar hos djurparkerna i Europa. Den afrikanska vildhunden är ett av de mest hotade landlevande rovdjuren och därför är kolmårdens lyckade avel extra viktig.
Hundarna dokumenteras nu med kamera dygnet runt och bilderna ska sedan användas för forskning.
- Så småningom kan vi även utbilda andra. Det är mycket viktigt att vi får kunskap om aveln för att hålla arten frisk och sund. Speciellt när det är ett så pass utrotningshotat djur, säger Sundén.
Tillökningen väntas också bli ett riktigt dragplåster när safariparken öppnar i vår.
- Det är väldigt vackra djur. Och sådana här små krabater brukar ju vara livfulla och charmiga att titta på
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om