Gammal historia blir till ettor och nollor

NORRKÖPING
ArkivData kanske inte låter så kul, men det är det! Företaget finns i den gamla Oscarsskolan i Norrköping och här tar 80-90 personer hand om gammal text och gamla bilder genom att digitalisera materialet för framtiden. Bland annat många många tusen bilder från Folkbladets fotografer, från 60-talet till nutid.

Annika Lindergren får använda förstoringsglas och bomullsvantar i sitt känsliga arbete med de gamla handskrifterna. Även stavfel bevaras nogsamt...	
FOTO: HENRIK FLYGARE

Annika Lindergren får använda förstoringsglas och bomullsvantar i sitt känsliga arbete med de gamla handskrifterna. Även stavfel bevaras nogsamt... FOTO: HENRIK FLYGARE

Foto:

Norrköping2001-08-10 00:00
Eva Lindblad är gruppledare och visar oss verksamheten. Här finns 90 personer som arbetar med att föra över historiskt arkivmaterial som det heter. Det är kyrkböcker och husförhörslängder, böteslängder och fångrullor, textade gamla böcker från SMHI och provinsialläkareberättelser. Dessutom fotografering och katalogisering av föremål från Stadsmuseet och ¿é nämna negativen från fotografers samlingar.
Allt ska in i olika databaser och användas av organisationer, institutioner och forskare.
ArvikData är ett arbetsmarknadsprojekt som samarbetar med arbetsförmedlingen.
- Vi vet ju inte hur det blir i framtiden, men vi tycker vi gör ett mycket meningsfullt arbete här och vi har kontakt med många som vill att vi ska hjälpa dom, men vi har inte resurser att ta emot allt, säger Eva Lindblad som berättar om verksamheten när projektledaren Anna Nackesjö har semester.

<b>Handskrifter</b>
Vi ser ett brand- och vattensäkert arkiv med tjocka gamla handskrifter från länsarkivet i Vadstena och Riksarkivet i Stockholm, här är finns lådor i massor med negativ från kända fotografer i Östergötland. Holmenfotograferna Curt Larssons och Lennart Janssons bilder finns här liksom cirka 15.000 bilder av Carl Werngren och de äldsta Norrköpingsbilderna av Wilhelm Wiberg. Och alltså många många fler tusentals bilder från Folkbaldet.
Folkbokföringen som gör att vi har ordning på våra förfäder, åtminstone de från 1787, finns här prudentligt inskrivna, de födda, döpta och gifta.
- Det är inte alltid så lätt att tyda titlar som inte längre finns, säger Eva Lindblad.
Annika Lindergren jobbar med texter som kalla inspektörsberättelser, de som kontrollerade läkarnas arbete.

<b>Tyder gammal stil</b>
- Det är ett jätteroligt jobb och en del skriver väldigt målande och realistiskt. Men det kan vara svårt att förstå en del ord och så är det en del otydliga blyertsanteckningar i kanterna, det ska också med. Men det är väldigt trivsamt att arbeta här och man känner att jobbet är meningsfullt.
Förteckningar över "sinnesjuka och idioter" tillsammans med behandlingar ska till den stora medicinhistoriska databasen i Säter. SMHI ska ha sina tabellanteckningar för en särskild databas. Fångrullarna kan berätta om brott och påföljder, vi ser anteckningar om vatten och bröd som följde när man inte kunde betala. Här finns den stackarn Anders som var "så överlastad av starka drycker att han måste tas i allmänt förvar". Fylleri, men också svordomar och oljud har sina straffsatser. Pengar att fördelas mellan åklagare och stadens fattige.
Ett berg av lådor innehåller föremål från Stadsmuseet. De fotograferas, kategoriseras och blir mer hanterbart och överskådligt.
ArkivData är unikt även om liknande projekt finns på andra håll i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om