Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gammal hamnkran får ett nytt liv

Blir ett nytt landmärke på över 30 meter i Inre hamnen.

En gammal hamnkran håller på att växa upp i Inre hamnen. Gunnar Wall och Fredrik Andersson har gjort grundplattan under kranen.

En gammal hamnkran håller på att växa upp i Inre hamnen. Gunnar Wall och Fredrik Andersson har gjort grundplattan under kranen.

Foto: Sören Boström

Norrköping2021-10-12 09:00

En nytt landmärke börjar växa upp i Inre hamnen i Norrköping, i form av en 35 meter hög hamnkran!

– Det känns förstås roligt för oss, att Norrköpings kommun på det här sättet vill uppmärksamma och montera upp ett minnesmärke från Norrköpings gamla hamnverksamhet, säger Ola Hjärtström, marknadschef hos Norrköpings Hamn.

Kranen monteras alltså upp på Inre hamnens norra sida och runt omkring växer det upp nya bostäder, gator och vattenkanaler.

Vad kan du berätta om just den här kranen?

– Den är byggd i slutet av 1960-talet av Aarhus Maskinfabrik i Danmark och var i tjänst fram till ungefär 2015. Den har hela tiden varit placerad vid Öhmanskajen.

Behövs det inga kranar längre på Öhmanskajen på södra sidan av inre hamnen?

– Jo absolut. Vi har köpt in nya, modernare kranar till Öhmanskajen och vi räknar med att ha hamnverksamhet kvar där i ytterligare cirka 30 år.

– Och jag kan nämna att vi skrotat flera äldre kranar vid Öhmanskajen under senare år, varav en nu alltså får leva vidare som minneskran på norra sidan av Inre hamnen.

– Och den här minneskranen får samma blågröna färg, som den hade från början, säger Ola Hjärtström. Idag är alla våra nya kranar målade i en mörkblå nyans.

Vilken lyftkapacitet hade den här minneskranen?

– Den kunde lyfta 30 ton, säger Ola Hjärtström. Som jämförelse kan jag tillägga att vår starkaste kran, "Ivar-kranen", som bland annat används till att lyfta Siemens-turbiner från Finspång, kan lyfta 350 ton och den lilla minneskranen vid Hamnbron från början av 1900-talet kunde bara lyfta fyra ton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!