– Det känns fantastiskt kul att äntligen ha kommit till den här dagen, säger Peter Bodefalk, vd på Spinnhusets Fastighets AB som äger huset.
Det är inte svårt att förstå, för vägen hit har varit lång. Byggnaden är en av landets få bevarande tullpackhus från 1700-talet och byggnadsminnesförklarades 1978. Det innebär att många ska ha ett ord med i leken om vad som får och inte får göras med den anrika byggnaden.
– Det är inte bara länsstyrelsen vi måste ta hänsyn till utan också stadsantikvarien och stadsarkitekten. Dessutom måste vi lyssna på den som ska driva restaurangen. Det har landat i en del kompromisser, säger Peter.
Det var 2018 som krögaren Mikael Solmanson, som också driver Butlers, Stadsvakten och First Hotel Central i Norrköping, kom in i bilden. De skrev avtal 2019 och tillsammans har de arbetat fram vad som behöver förändras för att lokalen ska bli en attraktiv och fungerande restaurang och bar.
– Det var så nedgånget när vi började renoveringen. Det går inte att förstå hur det har gått från det till det här, säger han när vi slår oss ner i matsalen.
Målet har varit att i möjligaste mån bevara och återställa stommen av tullhuset till hur det såg ut från början. Därför har exempelvis fasaden målats om från en knallrosa ton till en betydligt mer sober aprikos nyans.
– Från början var huset i en våning och sen byggdes det på, och senare byggdes flyglarna. Vi kunde hitta en del av den gamla ytterfasaden mellan delarna och lyckades få fram ursprungsfärgen, säger Peter.
De valv som tidigare var igenmurade är nu öppnade och ersatta med fönster. Originalpelare och originaltak har tagits fram samtidigt som inredningen går i modern stil.
– Det här är en plats där det varit mycket liv och rörelse, och det vill vi att det ska fortsätta att vara. Det är en väldigt vacker plats där många promenerar förbi, det är något vi vill förädla, säger Mikael.
Investeringen är givetvis stor, hur stor vill inte Peter avslöja, och att göra det mitt under coronapandemin har skapat en viss oro.
– Under 2020 har vi ibland undrat vad vi gett oss in i. Därför har vi inte jobbat lika fort som vi hade kunnat göra för att öppna. Dessutom har vissa leveranser från utlandet blivit försenade, säger Peter.
Även Mikael säger att det varit en utmanande tid för alla i krogbranschen men att de nu öppnar i en bra period när restriktionerna lättar lite grann.
Visionen är att Tullhuset ska vara en mötesplats från morgon till kväll. Utanför finns kommunens brygga när folk kan njuta av en egen picnic, eller handla från Tullhusets glassbar.
– Här kan man även lägga till med mindre båtar. Det har inte hänt så mycket i det här området hittills. Vi ser fram emot när Inre hamnen byggs, säger Mikael.
På baksidan finns tre boulebanor som man kan hyra och vid sidan av huset finns en utbyggnad i form av en bar och till det en stor uteservering. På övervåningen finns en eventlokal som sällskap kan hyra och i ena flygeln finns en vinbar.
När Folkbladet är på besök några dagar innan öppning pågår fortfarande febril aktivitet i lokalerna.
Hur ligger ni i fas inför öppnandet?
– Vi har aldrig varit så mycket i fas! Vi har alla cylindrar på startplats! Men det är en stor enhet vi öppnar upp så vi är självklart ödmjuka inför det. Ödmjukhet är vårt motto, säger Mikael.