Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tullpackhuset från 1700-talet lever upp som restaurang

Sen 2014 har planerna på en restaurang i det gamla tullhuset vid Strömmen funnits. Efter år av skissande, kompromissande och renoverande är förvandlingen nu klar. På fredag öppnar Tullhuset Sea Club för allmänheten.

Baren inryms i en den här tillbyggnaden på ena sidan av tullhuset.  Peter Bodefalk, vd Spinnhusets Fastighets AB, och Mikael Solmanson, krogägare är laddade inför öppningen.

Baren inryms i en den här tillbyggnaden på ena sidan av tullhuset. Peter Bodefalk, vd Spinnhusets Fastighets AB, och Mikael Solmanson, krogägare är laddade inför öppningen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-06-03 06:45

– Det känns fantastiskt kul att äntligen ha kommit till den här dagen, säger Peter Bodefalk, vd på Spinnhusets Fastighets AB som äger huset.

Det är inte svårt att förstå, för vägen hit har varit lång. Byggnaden är en av landets få bevarande tullpackhus från 1700-talet och byggnadsminnesförklarades 1978. Det innebär att många ska ha ett ord med i leken om vad som får och inte får göras med den anrika byggnaden. 

– Det är inte bara länsstyrelsen vi måste ta hänsyn till utan också stadsantikvarien och stadsarkitekten. Dessutom måste vi lyssna på den som ska driva restaurangen. Det har landat i en del kompromisser, säger Peter.

Det var 2018 som krögaren Mikael Solmanson, som också driver Butlers, Stadsvakten och First Hotel Central i Norrköping, kom in i bilden. De skrev avtal 2019 och tillsammans har de arbetat fram vad som behöver förändras för att lokalen ska bli en attraktiv och fungerande restaurang och bar.

– Det var så nedgånget när vi började renoveringen. Det går inte att förstå hur det har gått från det till det här, säger han när vi slår oss ner i matsalen.

undefined
Kommunens brygga framför tullhuset lockar flanörer och krogägaren vill att området ska leva hela dygnet.

Målet har varit att i möjligaste mån bevara och återställa stommen av tullhuset till hur det såg ut från början. Därför har exempelvis fasaden målats om från en knallrosa ton till en betydligt mer sober aprikos nyans.

– Från början var huset i en våning och sen byggdes det på, och senare byggdes flyglarna. Vi kunde hitta en del av den gamla ytterfasaden mellan delarna och lyckades få fram ursprungsfärgen, säger Peter.

De valv som tidigare var igenmurade är nu öppnade och ersatta med fönster. Originalpelare och originaltak har tagits fram samtidigt som inredningen går i modern stil.

– Det här är en plats där det varit mycket liv och rörelse, och det vill vi att det ska fortsätta att vara. Det är en väldigt vacker plats där många promenerar förbi, det är något vi vill förädla, säger Mikael.

Investeringen är givetvis stor, hur stor vill inte Peter avslöja, och att göra det mitt under coronapandemin har skapat en viss oro.

– Under 2020 har vi ibland undrat vad vi gett oss in i. Därför har vi inte jobbat lika fort som vi hade kunnat göra för att öppna. Dessutom har vissa leveranser från utlandet blivit försenade, säger Peter.

Även Mikael säger att det varit en utmanande tid för alla i krogbranschen men att de nu öppnar i en bra period när restriktionerna lättar lite grann.

Visionen är att Tullhuset ska vara en mötesplats från morgon till kväll. Utanför finns kommunens brygga när folk kan njuta av en egen picnic, eller handla från Tullhusets glassbar. 

– Här kan man även lägga till med mindre båtar. Det har inte hänt så mycket i det här området hittills. Vi ser fram emot när Inre hamnen byggs, säger Mikael.

På baksidan finns tre boulebanor som man kan hyra och vid sidan av huset finns en utbyggnad i form av en bar och till det en stor uteservering. På övervåningen finns en eventlokal som sällskap kan hyra och i ena flygeln finns en vinbar.

undefined
Här är övervåningen med separat kök där sällskap kan hyra in sig.

När Folkbladet är på besök några dagar innan öppning pågår fortfarande febril aktivitet i lokalerna.

Hur ligger ni i fas inför öppnandet?

– Vi har aldrig varit så mycket i fas! Vi har alla cylindrar på startplats! Men det är en stor enhet vi öppnar upp så vi är självklart ödmjuka inför det. Ödmjukhet är vårt motto, säger Mikael.

Tullpackhuset då och nu

Byggnaden uppfördes 1784 i en våning och den andra våningen byggdes på 1842. Huset hade tidigare en körbar passage genom mitten på bottenvåningen. I packhuset kontrollerades varorna som importerades och tulltaxerare räknade ut hur mycket tull som skulle betalas.
Mellan 1916 och 1969 var tullhuset säte för Norrköpings hamnförvaltning.

Idag har restaurangen har plats för 100 gäster, cirka 35 i baren och ytterligare 80 gäster i eventlokalen en trappa upp. Utomhus finns plats för uppåt 300 gäster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!