Sportbiblioteket kommer att ligga i Klockaretorpet men är öppet för alla. Syftet är att man ska kunna prova olika sporter – utan för att för den skull tvingas köpa utrustning, förklarar Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef Östergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.
Fritidsbanken startade 2013 i Värmland och sprider sig nu över landet. Hittills finns konceptet på 39 platser i Sverige. Finansieringen sker helt genom skänkta prylar och ideella krafter.
– Tanken är att alla ska kunna låna gratis utrustning för att ha en aktiv fritid. Alla ska kunna prova idrott och olika typer av idrott, säger Kristin Lönnqvist.
Initiativet riktar sig framförallt till unga som kanske växt ur sina saker eller vill testa nya aktiviteter. Men det händer att även äldre vill låna.
– Det första som hände i Deje i Värmland var faktiskt att en man som var pensionär kom in. Han ville fylla sin fritid med något men ville inte köpa ett dyrt golfset innan han visste vad han tyckte om det, säger Lönnqvist.
Mannen kom sedan tillbaka efter två veckor – och meddelade att han funnit sig en ny hobby.
Vid en stor nationell tv-sänd insamling den 10 september är hoppet att många ska lämna in sina överblivna grejer.
– Vi kommer inte att köpa in några prylar utan allt hänger på att människor lämnar in. Vi hoppas att föreningar och privatpersoner ska ta det de har ligger hemma, säger Kristin Lönnqvist.
Hon berättar att man tar emot alla typer av sportattiraljer – utom kläder eftersom det är svårt att hantera. Däremot är så väl hjälmar, skor, stövlar, säkerhetsvästar, skidor, skridskor och allt däremellan välkommet.
Kampanjen är nationell, men man skänker till sin lokala fritidsbank.
Även i Norrköping sker insamlingen på plats den 10 september – även om själva Fritidsbanken inte invigs förrän i oktober. Den drivs av Idrottens Hus som i sig är ett samarbete mellan Östergötlands Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna, Hyresbostäder, Norrköpings kommun samt Norrköpings Idrottsförbund.
– Den ligger i Klockaretorpet men alla är välkomna. Sen hoppas vi kunna öppna fler fritidsbanker både i Norrköping och i andra delar av Östergötland, säger Kristin Lönnqvist.
Hon öppnar också för att Fritidsbanken ska kunna tillhandahålla material till friluftsdagar via skolorna, eller för föreningar som ska ha prova-på-aktiviteter.