"Gamla kan vänta tills akuten öppnar"
Gamla människor som brutit sig kan vänta hemma tills akuten öppnar på morgonen.Ett brev vars innehåll tolkats på det sättet har skickats till bl a distriktsläkare och kommunala äldreboenden i bland annat Norrköping.
Brevet har nu JO-anmälts och skickats till Patient- och företroendenämnden i Linköping. Även Socialstyrelsen kritiserar brevet.
I brevet står att patienten kan avvakta hemma om inte "allmänpåverkan föreligger", om inte smärtan försvinner med medicin, om "cirkulations- eller sensibilitetspåverkan (det gör ont) finns i den misstänkt skadade extremiteten".
Eva Kågestad, byrådirektör på Socialstyrelsen i Jönköping, är kritisk.
Hon säger till tidningen Dagens Medicin att "en läkare ska så snabbt som möjligt avgöra om det är frågan om en fraktur. Man kan inte dra ned vårdresurser på ett sådant sätt att patienten lämnas att lida".
Beklagar
Margareta Swartz beklagar om dokumentet skapat mer otydlighet än tydlighet. Hon anser att brevet förtydligar det som tidigare varit en outtalad praxis.
Hon anser det vara självklart att patienten ska åka till akutmottagningen i Linköping om det finns minsta tveksamhet.
- Det är klart att bedömningen ska göras av läkare, så görs också hos oss, säger Inger Björk, enhetschef på Hallegården.
- Ofta är det bättre att stanna kvar där man bor och få smärtstillande än att bli transporterad till akuten och kanske ligga där och vänta på behandling, säger Inger Björk.
Överläkare Gunnar Akner, äldreforskare i Stockholms läns landsting, uttalar sig också kritiskt i Dagens Medicin:
- Det är märkligt att man ska åka till sjukhus med en misstänkt fraktur klockan 20:00 men att man ska agera annorlunda klockan 21:30.
Som torde vara allom bekant så stängs kirurg- och ortopedmottagningarna i Norrköping klockan 21.
"Skandalöst"
Det är Hans Lindberg, ledamot i kommunens och landstingets pensionärsråd och suppleant (s)i kommunfullmäktige som gjort JO-anmälan.
- Jag anmäler ansvariga politiker och tjänstemän, ansvariga för detta skandalösa PM, som måste bryta mot både mot hälso- och sjukvårdslagen, normal vårdetik och den medmänsklighet vår sjuk- och välfärdspolitik innehåller, skriver Lindberg.
- Jag har påtalat missförhållandet, nu hoppas jag att myndigheterna agerar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!