Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gamla godingar

LJUSFALLSHAMMAR: Efter en turbulent tid är det nu dags för Tjällmo-Hällestad Skogs- och Lantbruksmuseum i Ljusfallshammar att åter igen slå upp portarna för allmänheten. Idag öppnar museet för säsongen.

Foto:

Norrköping2007-07-07 06:00
- Det känns ju jättebra. Finns det ett museum ska det naturligtvis vara öppet, säger Anders Ivehammar som är ordförande i museiföreningen som har hand om museet. Vi hoppas att det rullar på.
Han kallar sig själv skämtsamt för nyinflyttad på orten efter att ha bott i Ljusfallshammar sedan 1998. I juni i år blev han ordförande i museiföreningen, trots att han inte ens varit medlem där förut.
- Jag har sett det lite utifrån och funderat vad man ska göra, säger han. Att jag engagerade mig var att jag hoppas att jag ska kunna göra en insats. Det är lite av en utmaning eftersom det har varit en del turbulens.

Ideela krafter
Det var i samband med att en ny museihall började byggas för några år sedan som turbulensen i museiföreningen uppstod. Anders Ivehammar hoppas att föreningen nu ska kunna gå vidare.
- Det bygger helt på ideella krafter, säger han. Så det gäller att folk har tid.
Museet består till stor del av Karl Hellmarks, från Tjällmo, och Karl-Harry Nilssons, från Nykyrka, samlingar med olika maskiner och föremål som använts i jord- och skogsbruket. I museets hallar finns bland annat traktorer, vagnar, plogar, självbindare, sågar och skördetröskor.
- Här finns mycket godbitar, säger Anders Ivehammar. Det som jag personligen tycker är mest intressant är väl traktorerna framför allt. Man känner igen många sedan när man växte upp.

Historien bakom
De tidigaste traktorerna är från 20-talet och de senaste är från 60-talet. Men det finns betydlig äldre föremål än så i museets samlingar. Bland annat en gammal kalesch, som är en slags droska, från sent 1800-tal, som tillverkats i Örebro.
Anders Ivehammar säger att det finns en hel del att se på för dem som är intresserade av hur jord- och skogsbruket bedrevs förr i tiden. Hans förhoppning är att besökarna ska få en bild av den utveckling som skett.
- Att de kan få en överblick av landsbygdens mekanisering som skedde på 20-talet, säger Anders Ivehammar. Det intressanta är historien bakom föremålen och vad de har använts till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om