Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gallstenspatienter lågprioriteras

Igår presenterade hälso- och sjukvårdsnämnden prioriteringar och uppdrag för 2005. Men det var inte mycket som var nytt eller konkret och några siffror gick det inte att finna.
- Det är tydliga riktlinjer för hur arbetet ska fortsätta, förklarade Anna-Lena Sörenson, ordförande i nämnden.

I går var det dags igen för Anna-Lena Sörenson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, att berätta vad som gäller från och med nu. 
FOTO: JANNE FORSBY

I går var det dags igen för Anna-Lena Sörenson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, att berätta vad som gäller från och med nu. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-06-02 06:00
Igår presenterade hälso- och sjukvårdsnämnden uppdrag och prioriteringar inom sjukvården i Östergötland för 2005. Men nu handlar det enligt politikerna inte om att ta bort vård på grund av besparingar utan att utveckla och ta fram områden som behöver mer resurser än andra.
- Vi har ingen helhetsbild av vårdbehovet i länet än. Men vi har valt att utifrån tjänstemännens rangordningslista prioritera vissa områden för att säkerställa en kvalitativ vård, sade Anna-Lena Sörenson.

Fem områden
Det är fem områden som nämnden valt att prioritera; människor med nedsatt autonomi, psykisk ohälsa, cancersjukdomar, tillstånd som kräver omedelbara akuta insatser och att förbättra vården genom medicinsk utveckling.
- Att vi väljer att prioritera de här områdena nu efter omstruktureringen beror på att det tillkommit en uppdragsbeskrivning som visar att det här behövs, förklarar Anna-Lena Sörenson.
För prioriteringar av tillstånd som kräver omedelbara akuta insatser gäller inte några förändringar av akutsjukvården utan en utveckling av ambulanssjukvården. Det pågår ett fortlöpande utvecklingsarbete för att höja kompetensen och att allt fler behandlingar skall utföras före ankomsten till sjukhus.
För området vad gäller psykisk ohälsa förklarar Christina Hasselrot (s) att det finns klara brister. Det gäller främst för personer med någon form av dubbeldiagnostik, psykisk ohälsa kombinerat med missbruk, någon utvecklingsstörning eller personer med medelsvåra psykiska sjukdomar.
- Vårdformen och innehållet måste utvecklas och det måste bli lättare att nå personer som mår psykiskt dåligt Alltför många faller utanför systemet idag, säger hon och pekar på det viktiga samarbetet mellan kommun, landsting och försäkringskassa.
- Det måste fortsätta utvecklas.

Gallstenspatienter drabbas
Men på vilket konkret sätt som dessa områden ska prioriteras framgick inte vid gårdagens presskonferens. Inte heller vad som ska prioriteras bort till förmån för de nya uppdragen.
- Det som inte är akut kan få vänta på vård, förklarade Anna-Lena Sörenson.
Fyra områden som drabbas av utbudsbegränsningar presenterades. Mycket är förtydliganden av redan tidigare utbudsbegränsningar bland annat operation av ljumskbråck och gallsten med lindriga symtom. Även behandling av godartade hudtumörer och fria kontaktlinser till patienter med buktande hornhinna har fått begränsat utbud.

Tillgänglighet
Vid presskonferensen berördes även hur viktig tillgängligheten är. Men det är inte tillgängligheten av vård för alla utan främst för de ovan nämnda prioriteringsgrupperna.
- De största behoven måste i första hand erbjudas tillgänglighet, förklarar Lisabeth Bellander, allmänspecialist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!