Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Galen av hat" <I>Patrik lämnade nazismen bakom sig</I>

NORRKÖPING
Konferenserna i LO:s regi fortsätter. I går tog en ungdomskonferens vid, där konferenserna om välfärd och facklig-politisk verksamhet slutade.
En av föreläsarna var Patrik Asplund, 29, före detta nazist. Förra året kom hans bok "Hatet som drivkraft" ut.

För Patrik Asplund har det varit bra terapi att åka runt och föreläsa om hur han lämnade nazismen bakom sig.	
FOTO: HASSE JOHNSSON

För Patrik Asplund har det varit bra terapi att åka runt och föreläsa om hur han lämnade nazismen bakom sig. FOTO: HASSE JOHNSSON

Foto:

Norrköping2001-08-24 00:00
Patrik Asplund talade i Laxholmskällaren i Arbetets museum. Lyssnarna var många och mycket intresserade. Patriks berättelse om hur han hamnade i nazismen är lång och händelserik. Det var flera olika händelser i hans liv som bidrog till att han hamnade i nazistiska grupper. En ganska avgörande händelse var att han och några kompisar råkade bränna ner ett gymnastiksal av misstag. I och med det blev de stämplade och hamnade utanför. Patrik förlorade flera av de gamla vännerna, och började umgås med ett nytt gäng.
Gänget, som var punkare, hade en samlingsplats där de umgicks. När de sedan blev av med den hamnade de på Segels torg. Där råkade de i konflikt med ett invandrargäng. Bråken fortsatte sedan med andra invandrargäng. Det var nu Patrik började bli främlingsfientlig. Den känslan trappades upp i takt med att bråken med invandrargängen fortsatte.

<b>Mordförsök</b>
Hatet kulminerade då Patrik blev utsatt för ett grovt mordförsök efter ett bråk på en krog. Någon försökte köra över honom med en bil.
- Efter det blev jag galen av hat, berättar han.
Efter mordförsöket började han kalla sig rasist. Punkbandet som han spelade i, började ändra sina texter i den riktningen. Så småningom blev Patrik känd som en av Sveriges främsta nynazister.

<b>En del trassel</b>
Patrik lämnande nazismen 1995-96. Också då var det flera olika faktorer som avgjorde hans vägval.
- Jag träffade min flickvän och började träna ninjutzu. På det sättet byggde jag upp mig själv med hjälp av träningen. Så småningom hittade jag mig själv, säger han.
Men att slita sig loss från den nazistiska gruppen innebar en del trassel.
- Jag fick en del hot. Från början var det bara jag som hoppade av, därför drabbade all deras ilska mig. Men nu är det 100 personer som hoppat av, berättade Patrik.
Han har fått mycket hjälp av Anders Carlberg och Emrich Roth, som själv har suttit i koncentrationsläger.
Idag lever Patrik Asplund ett normalt liv. Han kommer ursprungligen från Karlstad, men är nu bosatt i Stockholm. Han har sitt drömjobb, med DIF fotboll. Samtidigt håller han föreläsningar med sin bok Med hatet som drivkraft som utgångspunkt. Det har han gjort i två år nu.
- Det har varit en bra terapi att föreläsa, säger han.
Idag har Patrik många vänner, med olika politisk åsikt. Men han har inte kvar några vänner i den nazistiska gruppen.
- Jag har en klar uppfattning om var jag själv står, men försöker inte pracka på någon annan min åsikt, säger han.
Han är kritisk till att media hängde ut nazisterna med namn och bild för ett par år sedan. Det var många unga killar med och några av dem var på väg ur. Nu blev de stämplade.
- I vissa fall är det kanske inte fel att gå in och störa de nazistiska organisationernas verksamhet. Men man måste veta vad det är man för krig mot. Nazisterna har blivit välorganiserade, säger Patrik Asplund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om