Den första anmälan 2011 kom in den 25 mars. En lärare utsattes då för ett allvarligt verbalt hot från en elev. Händelsen polisanmäldes. Nästa anmälan kom den 6 april. Då ska en elev ha fått ett aggressivt vredesutbrott och kastat en stol mot en annan elev, som dock inte skadades. I detta fall tillkallades inte polis. Den tredje anmälan kom efter bråket den 16 november (se artikel här intill). Den fjärde anmälan kom efter en händelse den 18 november. Den handlade om att en elev som inte gick på skolan ändå kommit dit och kastat in en sten genom en ruta till ett klassrum. Ingen skadades men två elever ska ha fått glassplitter på sig. Elever och lärare blev chockade. Polis och socialtjänst tillkallades.
Trots de fyra händelserna har Arbetsmiljöverket ännu inte besökt skolan.
- Vi gör ingenting, eftersom det i anmälan står att skolan tar hand om situationen själva, säger Gunnel Gyllensvaan-Erichs, jurist på Arbetsmiljöverket i Östergötland.
- De krav som vi skulle kunna ställa på dem, att ha rutiner och se över sin organisation, det är ju sådant som de redan skriver att de nu gör. Det skulle från vår sida bara bli ett slag i luften. Vi låter dem jobba nu. Vi har inte pratat med dem än och det är enligt våra rutiner, säger Gunnel Gyllensvaan-Erichs.
Kan inte detaljstyraHon säger att Arbetsmiljöverket inte har krav på sig själva att utreda, utan att det är arbetsgivaren som ska ta tag i problemen.
- Får vi indikationer på att de jobbar med sina problem, då har vi inte resurser, möjlighet eller för den delen anledning att gå dit och titta på det. Det är ju onödigt att slösa resurser på det. Hittills har vi bedömt att vi inte behöver gå till skolan, säger Gunnel Gyllensvaan-Erichs.
Efter den senaste anmälan kommer Arbetsmiljöverket nu att ge skolan några veckor för att sedan kontakta dem, troligen per telefon, för att stämma av vad som görs åt problemen.
- Vi får ju se vad de kommer fram till. De ska få ett par veckor på sig, så att deras nya rutiner hinner verka. Vi kan bara ställa krav att de ska ha rutiner, jobba med frågan och komma med lösning. Vi har inte befogenhet att gå in i detalj och styra vad de ska göra, säger Gunnel Gyllensvaan-Erichs.