Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fyra anhållna - men blockaden fortsätter

NORRKÖPING
Under onsdagen fortsatte Greenpeace sin blockad av M/S Fagervik i Norrköpings hamn.
- Vi ger inte upp i första taget, säger Gunnar Lind från Greenpeace.
På onsdagskvällen hade fyra personer gripits av polisen och senare anhållits av åklagare.

Den man som suttit uppe i fartygets mast i dryga 16 timmar klättrade utmattad ner mitt på onsdagseftermiddagen. Då greps han direkt av polis.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Den man som suttit uppe i fartygets mast i dryga 16 timmar klättrade utmattad ner mitt på onsdagseftermiddagen. Då greps han direkt av polis. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-06-06 00:00
Det cirkulerade flera mindre gummibåtar i vattnet kring M/S Fagervik under hela gårdagen. I fören på fartyget M/S Fagervik satt en person kvar nere på vattennivå. På kajen stod nyfikna Norrköpingsbor, media och en hel del poliser. Men det var förhållandevis lugnt på platsen.
Båtarna åkte omkring i vattnet och några Greenpeacedemonstranter stod på kajen och samtalade. Polismän fanns både i vattnet på fartyget och på kajkanten.
Under tisdagskvällen greps två demonstranter under lugna former och de anhölls sedan misstänkta för grovt olaga intrång. Under onsdagseftermiddagen klev den man ner som hade suttit fastkedjad i en mast på båten sedan 21-tiden på tisdagskvällen. Han orkade helt enkelt inte längre och greps av polis så fort han hade kommit ner.
En kvinna som försökte ta sig ombord på båten stoppades också av polisen och greps. De båda anhölls senare under dagen.

<b>Menar allvar</b>
- Vi får se vad som händer. Vi hoppas att rederiet förstår att vi menar allvar. Vi kommer att stanna under en lång tid, säger Stuart Thomson, Greenpeacetalesman för demonstrationen.
Några aktivister påstod under onsdagen att de hade placerat en kedja kring fartygets propeller men annars gjorde de inte så mycket er än försökte lämna över ett brev till kaptenen.
- Vi har haft dykare nere i vattnet som filmat propellern för att se om det finns en kedja där, säger Lasse Delleskog, presstalesman för polisen.
Chefsåklagare Torsten Angervåg är förundersökningsledare i ärendet. Han säger att det är en polisiär fråga om ett ingripande ska ske som hjälper rederiet.
- Jag beslutar om de gripna ska anhållas. Jag kan också besluta om husrannsakan om det skulle behövas. Nu tycker jag inte att det gör det. Men annars är det ett polisiärt ärende, säger Torsten Angervåg.
- Vi kan inte göra så mycket mer just nu än att förhindra att fler tar sig ombord på båten, säger Sylvia Rydström, informationschef vid polisen.
- Vi har bedömt att det brott demonstranterna gör sig skyldiga till är så pass lindrigt att vi inte är beredda att riskera några incidenter på grund av ett ingripande, säger hon vidare.
Lika lugn var inte personal ombord på fartyget samt de advokater som representerade kaptenen och maskinchefen.
- Det härär ett fartyg i linjetrafik och ett led i exporten och importen till och från Sverige. Jag menar att det är ett mycket allvarligt brott att stoppa denna verksamhet.

<b>Skött sig korrekt</b>
Han säger vidare att fartyget har skött sig på ett mycket korrekt sätt genom att bland annat tömma oljetanken i Västerås var fjortonde dag.
- Jag vet att åklagaren har överklagat målet men rättegången i Norrköping bevisade att fartygets kapten inte släppte ut olja genom vårdslöshet eller med flit. Det hela berodde på ett tekniskt fel som är åtgärdat för länge sedan, säger Claes Broman.
- Det är anmärkningsvärt att Greenpeace inte accepterar systemet i Sverige. Att sabotera är oacceptabelt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!