Fyndet av Lucy gjorde Donald världsberömd
Det var upptäckten av Lucy som gjorde Donald Johanson världsberömd. I november 1974 hittade den unge fossiljägaren skelettbitar av den första förmänniskan som levde för mer än tre miljoner år sedan.
När Donald Johanson var tio år bestämde han sig för att bli antropolog. drömmen var att arbeta i Afrika. Med stor envishet och beslutsamhet förverkligade han den drömmen. 31 år gammal hittade han benrester av den första förmänniskan i Etiopien och blev genom sitt fynd en världskändis.
Foto:
forskare att man var något stort på spåren. Det första fyndet som Donald Johanson gjorde var att han hittade en tre miljoner år gammal knäled, det första beviset på upprätt gång hos förmänniskan.
Upptäckte plötsligt skelettbit
Men det var fyndet av Lucy som förändrade alltihop. I november 1974 vandrade Donald Johanson omkring på stranden av Awashfloden i Hadar. Trots det kaos som rådde i Etiopien vid den här tiden, det var revolution, så var Donald Johanson och hans grupp fokuserade på sin uppgift. Plötsligt upptäckte Donald Johanson att en skelettbit stack upp ur marken. Han förstod genast att den tillhörde en förmänniska - en hominin. När han undersökte platsen närmare hittade han ännu fler skelettbitar, som han snart insåg tillhörde samma individ. Dagen därpå återvände gruppen till fyndplatsen och påbörjade sin utgrävning.
Beatles inspirerade
Att den första förmänniskan fick namnet Lucy beror på Beatles. En kvinna i forskargruppen lyssnade på gruppens låt "Lucy in the Sky With Diamonds". När den kvinnliga doktoranden fick klart för sig att Donald Johanson sannolikt hade hittat resterna av en liten kvinna, så fick hon arbetsnamnet Lucy. Namnet levde sedan kvar.
Lucy finns i dag på Etiopiens nationalmuseum i Addis Adeba. Här finns hon under sitt inhemska namn Dinknesh som betyder underbar. Av
hennes sammanlagt 206 ben hittade Donald Johanson och hans grupp 47 stycken.
Lucy fortfarande referenspunkt
I dag har en mängd nya och viktiga fynd gjorts. Men Lucy, eller Australopitheus afarensis som blev hennes vetenskapliga namn, kommer för alltid att utgöra den absoluta referenspunkten i forskningen om människans ursprung.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!