Fyller 85 år

En "stridbar kärring" fyller 85 år i dag måndag den 13 augusti! Det handlar om Berit Malmqvist, som fortfarande tar strid för det hon tycker är tokigt.

I yngre dagar var Berit Malmqvist revyprimadonna.

I yngre dagar var Berit Malmqvist revyprimadonna.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2018-08-12 12:00

Hon stred bland annat framgångsrikt för Vrinnevisjukhusets fortlevnad för några år sedan. Men nu är det en annan fråga som engagerar henne:

– Jag är så förbannad på kommunen som vill bygga Ljuralänken för spårvagnarna.

– Här tänker jag sätta nageln i ögat på kommunalrådet Lasse Stjernkvist, för jag undrar varför vi ska ha Ljuralänken.

– Den kostar bara en massa pengar, så om Ljuralänken tycker jag nej, nej, nej!

Men restiden för spårvagnarna kortas med några minuter?

– Det är väl bättre att spårvagnsresenärerna åker hemifrån ett par minuter tidigare istället, för vi ska väl för sjutton få ha några grönområden kvar i stan, när det börjar bli så sammanbyggt allting.

Annars är Berit fortfarande känd av många äldre Norrköpingsbor, som revyprimadonna hos Tjadden Hällström, där hon medverkade i sju Tjaddenrevyer.

– Det började med att jag kom med i en ungdomsrevy på Arbis och senare fick titelrollen i "Flottans lilla fästmö" innan jag träffade Tjadden och kom med i hans revyer.

Hur känns det då att fylla 85 år?

– Det känns bra, men jag har undanbett mig all eventuell uppvaktning och firar bara med familjen.

– Men jag blir glad om någon vill skicka ett födelsedagskort och det har faktiskt redan ramlat in några kort i brevlådan. Det känns jätteroligt och så tjänar ju Postnord lite pengar, så blir dom glada också...

Men du mår bra annars?

– Ja, förutom att jag haft ett helvete med mina tänder och inte kunnat äta ordentligt på länge, så jag har blivit så mager. Men nu ska jag i alla fall få en ny brygga och det känns som den bästa födelsedagspresenten! Sen ska jag börja äta av glatta livet igen!

För några år sedan blev du bäst i landet, att samla in pengar till Barndiabetesfonden, som du är ambassadör för. Fortsätter du med det uppdraget?

– Ja, absolut, säger Berit. Jag har bössor ute i butiker och restauranger och fortsätter samla in pengar till fonden.

– Nu ska jag kontakta Benny Andersson i Abba också och be om pengar. Kunde han ge 100 000 till Gudrun Schyman, som hon eldade upp för några år sedan, så kan han ge lite pengar till oss och våran fond också! Han kan ge pengar till vårt arrangemang "Unga begåvningar" där överskottet går till fonden.

Hur reagerar du om någon säger nej till fondbidrag?

– Det är helt ok att säga nej om man vill, men då avrundar jag alltid med att "Tack ändå och jag ber att få återkomma"...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om