Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Futurum kartlägger behov av utbildning

En omfattande undersökning av utomnordiska invandrargrupper i Norrköping som myndigheterna har svårt att nå, har gjorts av föreningen Futurum i Norrköping. Bland annat fångade man upp en grupp som är analfabeter och varken gått i skola i sitt gamla hemland eller i Sverige. Syftet är att kunna starta utbildningar utifrån de behov som finns.

Naim Massi och föreningen Futurum har genomfört en stor enkätundersökning i Norrköping. Syftet är att visa vilka behov av utbildning som finns bland utomnordiska invandrare, för att hjälpa arbetslösa att få jobb.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Naim Massi och föreningen Futurum har genomfört en stor enkätundersökning i Norrköping. Syftet är att visa vilka behov av utbildning som finns bland utomnordiska invandrare, för att hjälpa arbetslösa att få jobb. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-01-07 06:00
Närmare 580 utomnordiska invandrare över 18 år i kommunen har svarat på enkäten.
Bakgrunden till den är att Futurum, en paraplyorganisation för Norrköpings invandrarföreningar, planerar att starta olika utbildningar i Klockaretorpet, centrum och Hageby inom ABF:s regi. Syftet med dessa är att slussa in arbetslösa på arbetsmarknaden.

Bygger en bro
För ett år sedan började Futurum se över vilka behov som finns för dessa grupper och började brottas med tanken hur man skulle nå dem.
- I vårt arbete har vi märkt att myndigheter och institutioner har jättesvårt att nå vissa människor, berättar Naim Massi, från Futurum.
- Vi tror att vi har en stor funktion att fylla genom att fungera som en bro mellan de myndigheter som inte lyckas nå människor de vill få kontakt med och de enskilda människor som är isolerade och inte hittar vägarna ut i samhället. Där har Futurum en möjlighet att överbrygga ett gap som finns - och är ett jätteproblem.

Gjorde hembesök
Därför fick det bli en annan metod än traditionella brevutskick. Istället söktes människor upp personligen på stan, på försörjningsstödskontor, på arbetsförmedling eller genom hembesök.
- Många av dem vi mötte reagerade positivt. En vanlig kommentar var: "Skönt att höra att någon bryr sig". De tyckte att det var enkelt att bli tilltalade på sitt eget språk, säger Naim Massi.
De sex personer som arbetade med insamlingen av materialet behärskade arabiska, assyriska, bosniska/serbokroatiska, spanska och svenska.
- Vi fångade in en del som är analfabeter, som aldrig gått i skolan i sitt hemland eller i Sverige. Sedan har vi noterat att många med en utbildning motsvarande den genomsnittliga för medborgaren i kommunen ändå inte fått arbete, säger Naim Massi.

50 olika frågor
För att få en bild av materialet jämförs det mot siffror från Statistiska Centralbyrån och Norrköpings kommun. Sammanställningen av materialet beräknas vara klart i februari.
I enkäten ges närmare femtio frågor som rör arbete, hälsa, fritid, boende och utbildning.
- Man kan få ut mycket information ur undersökningen och vi har märkt av ett visst intresse från bland annat kommunen att ta del av den, säger Naim Massi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om