Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fullmäktigebeslut med minsta möjliga marginal

Med en rösts majoritet gick motionen som både kommunstyrelsen och barn- och ungdomsnämnden avslagit igenom. Med 43 mot 42 gick motionen för konsekvensbeskrivning och samhällsanalys vid skolnedläggelse i glesbygd igenom kommunfullmäktige igårkväll.

NORRKÖPING2003-11-21 06:00
Efter en hetsig debatt som mer handlat om begreppsliga definitioner än om sakfrågan röstade kommunfullmäktige igår för motionen som representanter från sex av fullmäktiges åtta partier skrivit under. Motionen innehöll två förslag. Att kommunfullmäktige ska uttala vikten och betydelsen av de mindre skolorna i glesbygdsområden och att kommunen före ett beslut om nedläggning av en skola i glesbygdsområde skall utföra en ordentlig samhällsanalys över de konsekvenser som nedläggningen innebär för området.

Svårt att analysera
Li Teske (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, konstaterade att enligt glesbygdsverkets definition av en glesbygd så ligger ingen av Norrköpings kommuns skolor i någon glesbygd.
- Dessutom är en bedömning vid en analys jättesvår att utföra objektivt, därför föreslår jag att kommunfullmäktige avslår motionen, sa Li Teske.
Hon fick medhåll från kommunstyrelsens och dess ordförande Mattias Ottosson (s) som menade att nedläggningen av skolorna främjat kvalitén på utbildningen.
- En bra skola med hög kvalité är viktig. Två mil åt det håll som föräldrarna rör sig är inget problem utan det viktiga är att vi behåller kvalitén, konstaterade han.

Diskussion om definition
Men partierna bakom motionen menade att ett så pass viktigt beslut som att lägga ner två skolor i ett glesbygdsområde, eller på landsbygden, är ett beslut som måste tas demokratiskt i kommunfullmäktige.
- Det här är den typ av ärenden som borde tas upp i kommunfullmäktige. Det är ett beslut som påverkar en hel bygd, sa Jörgen Rundgren (m) och yrkade bifall.
Barn och ungdomsnämndens konstaterande att det inte tillhör ett glesbygdområde tyckte majoriteten bara var ett sätt att komma från sakfrågan. Men även i Kommunfullmäktige tog frågan om Kvarsebo och Simonstorp är glesbygdsområde eller "bara" landsbygd flera minuter.

Lån till curlinghall
Vid frågestunden tog Jirina Klevestig (m) upp det av kommunen beviljade lånet till byggandet av en ny curlinghall.
- Jag lägger inte fram några värderingar om vi ska ha en ny curlinghall eller inte det jag tycker är märkligt är att vi ska bevilja ett lån utan några formella beslut. Ska vi inte följa regler längre, frågade hon Mattias Ottosson, (s) ordförande för kommunstyrelsen.
Men han försvarade förslaget med att man frågat gruppledarna för de olika partierna och att en majoritet visat sig vara för. Repliken från Jirina Klevestig (m) lät inte dröja.
- En förfrågan till gruppledarna är ingen demokratisk process, konstaterade hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om