Full snurr på jobbet
NORRKÖPINGAlla är nöjda med arbetsrotationen vid Bravikens tillverkning av returpappersmassa.När det startade 1996 fanns visst motstånd.I dag hittar ingen några nackdelar. Trivseln är bättre med mer varierande uppgifter, hälsoläget har förbättrats hos de anställda precis om kvaliteten på pappersmassan.
Operatörerna Lars Klingebiel och Jan Nilsson är nöjda med rotationen. Som operatörer följer de processen på dataskärmarna. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Uppgifterna är operatör, löpare och förare av hjullastare.
- Fördelarna med ett flexibelt arbetssätt överväger, säger Magnus Revland, chef för DIP i Braviken. DIP är en förkortning för deinked pulp (avsvärtad massa).
- Vi tycker det här är bra, säger Jan Nilsson, för dagen operatör. Om allt går jättebra och inget händer kan det bli tröttsamt att bara sitta och överblicka processen. Omväxling gör arbetet roligare.
Att det ska vara rotation är beordrat uppifrån. Sedan kan varje skift själva bestämma hur arbetet fördelas och hur ofta man växlar uppgift.
Jan Nilssons skift har två operatörer och en man som kör truck.
- Vi brukar ibland om vi vill röra på oss byta så att vi en stund går ut som löpare.
Löparen rör sig ute i anläggningen, ser över maskinerna och tar mätvärden.
Hjullastföraren sköter lastningen i magasinet.
Ofta sköter en operatör båda produktionslinjerna och två man kör hjullastare.
Både Jan Nilsson och hans kollega vid operatörsbordet, Lars Klingebiel har lång tid bakom sig på Braviken, 12 respektive 15 år.
För en ny medarbetare i skiftlaget börjar det med inskolning i hjullastaren. Det jobbet går fortast att lära sig.
- Men det kan vara oerhört stressigt och jobbigt, säger Lars Klingebiel. Särskilt vid lossning är det mycket att göra.
- En fördel med rotationen är att vi lärt oss förstå varandras arbetssätt, förklarar Jan Nilsson. Vi vet hur det fungerar och skäller inte på varandra då något går snett. Vi vet varför det blir som det blir.
Kontrollrumsarbetet är svårast och tar upp till två år att lära sig. Svårast är att stanna och starta processen.
- Om allt går väl sitter man bara och överblickar processen, säger Nilsson. Helst vill man att allt ska gå bra men samtidigt är det en aning tröttsamt då inget händer. Särskilt nattskiften kan vara pressande.
Magnus Revland konstaterar att allt flyter mycket bra i dag. Det var inte så lätt i början. Exempelvis gillade inte de som kämpat för att bli förste operatörer att inte helt få utnyttja sina kunskaper. De fick dock behålla sin titel och kunde bidra till helheten med sin yrkeskunskap.
- Visserligen har vi i dag ingen hundraprocentig expert på att köra hjullastare eller någon som helt perfekt kan kontrollrummet, säger Revland. Detta uppvägs av att personalen känner en ökad grupptillhörighet samt får ett helhetstänkande då det gäller att producera massan. Ingen riskerar att bli förblindad av sina egna uppgifter. Alla tänker på helheten.
- Just att alla följer och kan hela processen har lett till ökad kvalitet för returpappersmassan.