Full rulle på godisätandet

NORRKÖPING Svenskarna äter alltmer godis och främst är det försäljningen av lösviktsgodis som ökar. - Vi producerar mer lösvikt än konsumentförpackat idag. Lösviktgodiset låter konsumenten välja ut sina favoriter och kanske prova ut en ny sort, berättar Anders Ståhl, fabrikschef för Cloetta Produktion i Norrköping.

Peter Balkert kontrollerar de maskintillverkade gelehallonen och plockar bort det som inte hör dit.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Peter Balkert kontrollerar de maskintillverkade gelehallonen och plockar bort det som inte hör dit. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-11-14 00:00
Under de senaste tio åren har godisätandet ökat med 53 procent i Sverige. Framför allt är det försäljningen av lösviktgodis och sockerkonfektyr som har ökat.
- Lösviktsgodiset låter kunden plocka sin egen godismix, välja ut sina favoriter och kanske prova på något nytt. Det är nog anledningen till att just det har ökat, förklarar Anders Ståhl, fabrikschef på Cloetta Produktion i Norrköping.

<b>Har svängt</b>
Hälften av all godisproduktion i Norrköping är idag lösviktsgodis. Marknaden har svängt från konsumentförpackat till lösviktförsäljning.
- Det är tydligt här i fabriken, säger Anders Ståhl.
Totalt stoppar svensken i sig 13 kilo godis om året, en ökning med 4 procent sedan förra året. Men Anders Ståhl tror inte att ökningen är så stor för den enskilda personen.
- Befolkningen ökar och så är det något som vi kallar kampen om magen. När konsumenterna äter mer av en vara så äter de mindre av en annan. Så totalt sett är ökningen inte så hög, förklarar han.
Efterfrågan på så kallade "snacks" har blivit större under senare år.
Det skall gå snabbt att äta och lätt att ta med sig. I Norrköping tillverkas sockerkgodis som till exempel geléhallon och karameller men den största produktionen är av chokladgodis Polly. Försäljningen av choklad har också ökat men inte i samma snabba takt.
- Av choklad så säljer Kexchoklad bäst, men Polly är min personliga favorit naturligtvis, berättar Anders Ståhl.
Vid ett rullband i Cloetta Produktions fabrik sitter Peter Balkert och efterkontrollerar att gelehallonen ser ut som de ska. Efter 16 års arbete med godis är det inte lika frestande att smaka längre.
- Visst åt jag lite i början men nu har jag tröttnat så det blir bara arbete, berättar han.
Men varken Peter Balkert eller Anders Ståhl har tröttnat på att äta godis trots att de dagligen arbetar sötsakerna.
- Godis tillhör livets goda. Jag äter inte mycket, måttligt är alltid bäst, avslutar Anders Ståhl fabrikschef på Cloetta Produktion i Norrköng.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om