Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Full rulle - för alla

Rullstolsbasket och goalboll. Det fick elever i årskurs 6 vid Prolympiaskolan prova på i ett projekt för att öka medvetenhet och förståelse för människors olikheter och lika värde.

Det är inte bara funktionshindrade som kan spela rullstolsbasket. Alla kan vara med. Jesper Kallio måttar ett kast och hoppas på poäng.

Det är inte bara funktionshindrade som kan spela rullstolsbasket. Alla kan vara med. Jesper Kallio måttar ett kast och hoppas på poäng.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-05-07 03:00
I Pronovahallen är det full fart denna tisdagsmorgon. I ett av lokalens rum spelar ett tiotal elever rullstolsbasket. Stämningen är hög och eleverna verkar ha roligt. Dagens aktiviteter handlar inte om att vinna utan om att hjälpa varandra och skapa förståelse för vad det kan innebära att ha ett funktionshinder.Cissi Wahlgren som är en arrangörerna berättar att eleverna under dagen får pröva bland annat dövfotboll med hörselkåpor, enbenslängdhopp och stafett på kryckor. Varje moment avslutas med ett samtal tillsammans med ledare.Tänk till
- Förhoppningen är att de ska tänka till och förstå hur det är att leva med funktionshinder. Vi hoppas också att fler skolor ska nappa på det här och arrangera liknande dagar, säger Cissi Wahlgren. Cissi Wahlgren och Carina Ström är utbildade sjukgymnaster och läser en påbyggnadskurs vid Gävle Högskola. I kursen ingår att arrangera en paralympisk skoldag. Elever från årskurs 2 vid John Bauer gymnasiets ledarutbildning hjälper till att arrangera och instruera de yngre deltagarna. Konceptet för paralympiska skoldagar är framtaget av SUH och fokuserar på simuleringsövningar för funktionshinder.Thaer Tomas, 13 år, är helt blind. Han spelar fotboll och showdown och åker skidor.- Men goalboll är roligast, det är jättekul och spännande, säger han.Thaer Tomas går på Navestadskolan. Han har spelat goalboll i ett år och idag visar han John Bauer-eleverna hur sporten går till. Med svarta glasögon för ögonen, så de inte ska se, kastar de en boll med en pingla i mot motståndarnas mål. Deltagarna är tvungna att vara knäpptysta för att kunna lokalisera bollen med hörseln och stoppa den. Just tystnaden visar sig vara ett problem med dagens övningar, barnen skrattar och har roligt.En princip för de paralympiska skoldagarna är att aktiviteterna skall behandla ämnen som mänskliga rättigheter, inkludering och integrering. Skapa en öppen attityd och visa att det går att leva ett vanligt, aktivt liv med funktionshinder.Familj och vänner
- Vi hoppas att barnen tar med sig detta hem till familj och vänner, kanske får det ringar på vattnet och sprider sig i deras umgängeskrets, säger Carina Ström.Simuleringsövningar med funktionshinder riktar sig också till vuxna och skolans verksamhet. Frågor som hur man leder en synskadad och hur man bäst hjälper en person med funktionshinder i klassen eller idrottslaget lyfts fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om