Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Full fart i marsipanfabriken

NORRKÖPING
Ett ton marsipan går åt till Lindahls julfigurer. Att göra dem kräver stor hantverksskicklighet.
- Vi värnar om hantverket och tycker att det är roligt att det lever kvar, säger Björn Lindahl.

Björn Lindahl äger Lindahls, som varit ett familjeföretag sedan 1939. Han arbetar också i produktionen. "Det måste man. Det är ett villkor att man vet vad man säljer", säger han.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Björn Lindahl äger Lindahls, som varit ett familjeföretag sedan 1939. Han arbetar också i produktionen. "Det måste man. Det är ett villkor att man vet vad man säljer", säger han. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-12-10 00:00
Alla Lindahls marsipangrisar är handgjorda. De finns i olika storlekar; kultingmodellen väger ett hekto och den största suggan, som måste specialbeställas, väger två kilo.
Mikael Lundkvist är en av de skickliga konditorer som formar grisarna och förser dem med plirande ögon av silverkulor och uppstående mandelöron eller söta marsipanöron.
- De första grisarna är roliga att göra, men sedan tröttnar man, säger Mikael.
Svårigheten med grisarna är att få dem likadana. Men en fördel med marsipan är att den går att forma om när man misslyckas.

<b>Grisar liknar sälar</b>
- Benen är svårast att göra. Gör man fel ser de ut som sälar i stället för grisar, säger Mikael Lundkvist.
Marsipan består av socker och mandel. Det som skiljer vanlig marsipan från så kallad figurmarsipan är att den valsas ihop några varv extra, eftersom den måste vara smidig och lättarbetad.
Lindahls köper in färdig marsipan som tillverkas i Helsingborg.
- Det viktiga är inte priset, utan att marsipanen är lättarbetad och smakar gott. Är den hård tar det längre tid att forma den och det lönar sig inte, säger han.
Fram till jul blir det en del övertid för Lindahls konditorer. Mellan två och tre eftermiddagar i veckan tillverkas enbart marsipanfigurer.

<b>Kräver hantverkskunnande</b>
- Det går inte att hinna med om vi inte jobbar övertid. Och det går inte för vem som helst att komma in och hjälpa till eftersom det krävs ett hantverkskunnande, säger Björn.
För att marsipanfigurerna ska vara vackra att se på och goda att äta penslas de med kakaosmör, då får de glans och håller sig saftiga. Men Björn tror att långtifrån alla marsipanfigurer sparas som skådebröd.
- Det mesta försvinner in i munnen före jul.
Tomtar och grisar är storsäljarna bland marsipanfigurerna, men frukterna ökar mest försäljningsmässigt. Några frukter i fruktkorgen är nya för i år, till exempel apelsinen.

<b>Sortimentet förnyas</b>
- Vi började med frukterna för fem eller sex år sedan. Det är viktigt att förnya och utveckla sortimentet, säger Björn.
Marsipanfigurerna gör sitt intåg i bagerierna ett par veckor före första advent. Och försäljningen är redan i full gång. December är en lönsam månad för konditorier och bagerier. Lussekatter, pepparkakor och marsipan hör till lucia, advent och jul. Och många julhandlare passar på att pusta lite på ett fik. Enligt Björn köper kunder i alla åldrar marsipan, samtidigt som den delar befolkningen i två läger.
- Marsipan är något som folk älskar eller inte alls uppskattar. Det finns inga mellanting.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om