Det har samlats ett antal barn och föräldrar i Eneby B-hall på måndagseftermiddagen. Här ska hållas ett familjeparkour-pass och ledaren Joar Nixon går runt från station till station och låter barnen visa hur man ska göra. Sedan drar det igång. Barnen är snabbt i väg på banan och klättrar, kryper, hänger och hoppar med föräldrarna hack i häl.
Här finns också My Isoniemi, verksamhetsansvarig på Norrköpings gymnastikförening som ligger bakom aktiviteten. Hon förklarar bakgrunden till det nya konceptet familjeparkour.
– Vi har olika typer av grupper inom föreningen och en väldigt populär grupp är familjegymnastik där barn går tillsammans med en anhörig. Vi har nyligen anställt Joar Nixon i föreningen som nu är tränare och då fick vi möjligheten att även öppna upp familjeparkour, säger My Isoniemi.
– Parkour är ju en lite annan disciplin men innehåller hopp från höjder, hopp mellan saker och andra rörelser. Sedan är ju det här för de yngsta så det är mer en introduktion till parkour anpassat för barn.
En annan bevekelsegrund har varit att locka in fler killar till gymnastiken – statistiken säger att under var fjärde gymnast är kille. Den trenden är särskilt tydlig bland yngre utövare. Å andra sidan kan det vara så att vindarna vänder: Nya siffror från Gymnastikförbundet visar att antalet verksamma pojkar 0-12 år är det högsta på tio år.
– När man tittar på seniorsidan, i landslag och så, skulle jag säga att det är fifty-fifty. Om vi ser till vår förening har vi haft väldigt mycket flickor men överlag tycker jag att man ser en trend där nu mycket äger rum på sociala medier. Parkouren är ju en del som verkligen fått stor exponering där och har gjort att det blivit lite coolare och häftigare att göra volter bland annat. Det tror jag absolut lockar många killar, det är ju en adrenalinsport, bedömer My Isoniemi.
– Så i parkourgrupperna går det ju fler killar än tjejer här hos oss.
I förra säsongen av Mästarnas mästare gick förra elitgymnasten Jonna Adlerteg långt och blev en tittarfavorit. Märks det i er verksamhet?
– Hon var ju aktiv inom artistisk gymnastik och vi märker att sådana program påverkar, SVT sänder ju även VM och en gymnast som Simone Biles är en oerhört stor förebild. Då ser vi att det är många som hör av sig och vill komma in på den artistiska sidan, berättar My Isoniemi.
– Truppgymnastiken har däremot inte haft lika stor exponering i media vilket gör att många inte känner till det så vi försöker ju också visa bredden i gymnastik. Det är inte bara det vi ser Simone Biles göra som vi erbjuder utan mer än så.
Under tiden pågår varvet på banan med full fart, på en lutande bänk går barnen "gorillagång" uppför och några av de mer våghalsiga föräldrarna går efter. Treåriga Linda Lundin virvlar genom banan och tycker att det är väldigt kul, detsamma verkar gälla för mamma Selma.
– Parkour och gymnastik är en riktigt bra grund för framtiden för barn även om man vill gå över till fotboll, tennis eller något annat. Man lär känna sin kropp och öva balans, kroppen är ju redskapet, avslutar My Isoniemi.
Norrköpings Gymnastikförening har gamla anor och är en av Norrköpings äldsta föreningar, man startade 1878. I dagsläget har man cirka 1 750 medlemmar och föreningen väntar nu på att den nya hallen på Bråvallaområdet ska byggas för att få ännu större möjligheter.