Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Fruktansvärt penningslöseri"

Skattebetalarna betalar varje år dyra pengar för de personer som är medicinskt färdigbehandlade men inte kan lämna sjukhuset i brist på plats i kommunens vårdboenden.  Förra året beräknades detta gå på ungefär sex miljoner kronor men den slutgiltiga kostnaden för 2007 blir mer än det dubbla.

Enligt vård- och omsorgschefen Lars Carlsson har bristen på vårdboendeplatser inneburit ett fruktansvärt slöseri med pengar. ?Men redan i slutet av 2008 kommer vi ha ett netto på platser? lovar Lars Carlsson.

Enligt vård- och omsorgschefen Lars Carlsson har bristen på vårdboendeplatser inneburit ett fruktansvärt slöseri med pengar. ?Men redan i slutet av 2008 kommer vi ha ett netto på platser? lovar Lars Carlsson.

Foto: Svensson Robert

NORRKÖPING2008-01-11 03:00
I Folkbladet i går berättade vi om Norrköpings äldsta invånare som tvingas bo på Vrinnevisjukhusets avdelning för nyfödda bebisar och deras föräldrar. Hon är medicinskt färdigbehandlad men kommunen har inte har plats för henne på något vårdboende. Början av 1990-talet
För få platser i förhållande till efterfrågan har enligt Norrköpings kommuns vård- och omsorgschef, Lars Carlsson, varit ett problem sedan början av 1990-talet då kommunen övertog ansvaret för långtidsvården. - Sedan 1992 har vi byggt om alla boenden som tidigare hade flerbäddsrum till enkelrum, då förstår man varför antalet platser har minskat, säger Lars Carlsson. Han menar också att trycket på kommunen ökat eftersom tiden en patient får stanna på sjukhuset efter behandling för observation och rehabilitering har minskat. - I dag blir en 90-åring utskriven i princip lika fort efter en operation som en 40-åring även om de gamla behöver längre tid att komma igång, säger Lars Carlsson. "Slöseri med pengar"
Underskottet av vårdboendeplatser har resulterat i att många patienter som vårdats på sjukhus får stanna där längre än vad de behöver i väntan på en plats. Kostnaderna för detta får kommunen stå för. En plats på ett vårdboende kostar kommunen runt 1400 kronor per dygn och person. För varje dag som en färdigbehandlad patient ligger kvar på sjukhuset betalar kommunen 3511 kronor, en summa som är mer än dubbelt så stor. - Det är ett fruktansvärt slöseri med pengar, håller Lars Carlsson med om. Obalans
Han uppskattar att det i genomsnitt finns mellan nio och sexton medicinskt färdigbehandlade personer på sjukhuset som väntar på ett vårdboende. Denna verksamhet beräknades år 2007 gå på sex miljoner kronor. - Men det blir snarare det dubbla. Än väntar vi på fakturor som ska komma in, men det kommer att hamna på mellan tolv och tretton miljoner, säger vård- och omsorgskontorets ekonomichef Hans Johansson. Att verkligheten hamnade så långt från den uträknade budgeten förklarar Lars Carlsson med att antalet befintliga platser inte varit i balans med efterfrågan. Detta problem lovar Lars Carlsson ska vara löst inom kort. - I slutet av 2008 har vi för första gången ett netto på platser, säger han. Fler boenden
Enligt Lars Carlsson öppnas tre nya boenden under år 2008. Ett i Kolmården, ett i Vilbergen och ett i Navestad. Det betyder att om ett år ska Norrköpings kommun ha ökat sina nuvarande 1258 platser till 1355. - Det innebär att vi får ett rejält överskott på platser, säger vård- och omsorgschefen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om