Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fritt fram för SD i skolorna

Sverigedemokraterna har samma rätt som andra partier att besöka Norrköpings kommunala skolor under valrörelsen. Kommunens nya riktlinjer för politisk information på skolorna säger att antingen måste alla partier ha tillträde, eller inget parti alls.

Norrköping2010-03-19 03:00
I onsdags beslutades hur kommunens riktlinjer för politisk information på skolorna ska se ut.Alla partier har samma rätt och skolorna får inte neka ett enskilt parti som kandiderar till kommun-, landstings-, eller riksdagsval att besöka skolorna inför valet även om partiets åsikter inte stämmer överens med skolans värdegrund. Skolledningarna får själva bestämma om och på vilket sätt partierna ska få komma in på skolorna - men de har inte rätt att neka ett enskilt parti tillträde på grund av partiets åsikter.- Vi lever i en demokrati och får rätta oss efter det. Vi kan inte stänga ute en eller två partier bara för att deras politik inte stämmer överens med vad vi tycker, säger Åsa Ridne, rektor på Hagagymnasiet som följer kommunens riktlinjer men ännu inte kommit så långt att de beslutat på vilket sätt partierna ska få möjlighet att föra fram sin politik.Risk för bråk
Om en skola tror att det finns risk för bråk mellan partiföreträdarna och eleverna, eller att några elever skulle känna sig kränkta av ett partis närvaro kan de inte använda det som skäl till att säga nej. I så fall måste skolan säga nej till alla partier. Inga bokbord
Om skolorna vill bjuda in partier att delta i undervisningen kan de välja att begränsa antalet partier till exempelvis de som är representerade i riksdagen eller kommunfullmäktige. Men om ett parti som inte blivit inbjudet hör av sig så ska skolan ge det oinbjudna partiet möjlighet att komma till skolan vid någon annan tidpunkt. På Ebersteinska gymnasiet har man beslutat att inga partier ska få ställa upp så kallade bokbord på skolan. - Risken med bokbord är att det blir för mycket propaganda. Vi kan inte kontrollera vad som sägs vid borden. Och om exempelvis ett parti för fram främlingsfientliga värderingar finns det risk att vissa elever blir illa berörda, säger rektor Raija Pälvärinne Magnusson.Däremot har Ebersteinska bjudit in alla partier med plats i kommunfullmäktige till en paneldebatt, och där ingår även Sverigedemokraterna.- Vi har ett uppdrag att förbereda eleverna för ett liv som vuxna. Då ingår det att eleverna ska få höra vad alla partier har att säga och sen själva tänka efter vad de tycker är rätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!