Fritidsnämndens ordförande lämnar alla uppdrag efter badhusskandalen
Lennart Jansson (s) lämnade igår alla sina politiska uppdrag i Norrköpings kommun, inklusive uppdraget som ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Man kan säga att han har 65 miljoner skäl till detta, eftersom hans nämnd inte fick ansvarsfrihet av kommunens revisorer på grund av det skandalomsusade äventyrsbadet.
- Jag har stöttat dem och känt fullt förtroende för dem, under tiden som jag väntat på revisorernas berättelse. Men när de nu riktar den här kritiken mot nämnden och avstyrker ansvarsfrihet, har jag som sagt respekt för deras beslut att avgå.
- Samtidigt är det viktigt att poängtera att de inte är avsatta, utan de båda har lämnat sina politiska uppdrag frivilligt, säger Mattias Ottosson. Inget är klart för dagen med ersättare, utan det får vi sätta oss ner och diskutera framöver.
Revisorernas kritik mot byggandet av äventyrsbadet, vars nota steg från budgeterade 34 miljoner till hela 65 miljoner, är mycket hård. Så här skriver man bland annat:
"Nämndens interna kontroll och ekonomiska styrning av badhusinvesteringen har varit helt otillräcklig. Kommunens revisorer avstyrker att ansvarsfrihet beviljas för kultur- och fritidsnämndens presidium."
När Folkbladet fick kontakt med Lennart Jansson sent igår kväll, ville han inte svara på några frågor:
- Nej, det enda jag kan säga är att jag inte har några kommentarer alls.
Socialdemokraternas ordförande i Norrköping, Billy Gustafsson, säger så här:
- Jag har under eftermiddagen haft samtal med Lennart och Margareta och jag kan konstatera att detta är deras eget beslut och jag tycker att det är en riktig slutsats som de har kommit fram till.
- Jag tycker det är hedervärt att de tar sitt ansvar och de konsekvenser som krävs, när en sådan här situation uppstår.
Mer kritik
Ytterligare två nämnden kritiserades av revisorerna igår, nämligen barn- och ungdomsnämnden samt stadsplaneringsnämnden.
Så här skriver revisorerna om barn- och ungdomsnämndens agerande:
"Revisorerna understryker vikten av ändamålsenliga samhällsanalyser i samband med nedläggning och nybyggnation av skolor och då speciellt i kommunens ytterområden.
Revisorerna anser att nämnden hade kunnat hantera skolnedläggningarna i Kvarsebo och Simonstorp på ett bättre sätt. Konsekvenserna var inte tillräckligt kartlagda. Dessutom saknades beskrivningar med kalkyler av andra alternativ."
Och när det gäller stadsplaneringsnämnden lyder revisorernas kritik så här, med tanke på den extra kostsamma marksaneringen på Ingelsta, där Plantagen vill etablera sig:
"Nämndens kostnadskontroll har varit otillräcklig inom mark- och exploateringsverksamheten . Den ekonomiska styrningen av denna verksamhet måste skärpas och stadsplaneringsnämndens reaktioner på ny information måste vara snabbare."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!