Fritidsgården som värnar relationerna
NORRKÖPINGAtt det är viktigt att se, verkligen se, sina besökare - det insåg man väl i och för sig redan tidigare. I varje fall i teorin.Men hur avgörande det faktiskt är, det har man kanske först nu fått riktigt klart för sig. På Borgsmo fritidsgård, som deltagit i ett projekt som nu resulterat i en bok.
Mia Mattson och Jonas Ekström på Borgsmo fritidsgård är mycket nöjda med deltagandet i projektet, som nu resulterat i en bok. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Som enda deltagande fritidsgård i Norrköping har Borgsmo under projekttiden både dokumenterat och utvecklat sina arbetsmetoder.
- Vad man än gör, spelar pingis eller lyssnar på musik eller vad det nu är, så är det ju relationerna, de bärande relationerna som är det viktiga, säger föreståndaren Mia Matsson.
<b>Besökslistor</b>
Personalen har genomfört intervjuer med en del av ungdomarna, vid två olika tillfällen och med några månaders mellanrum.
Vidare har man dokumenterat det dagliga arbetet, börjat med besökslistor där varje besökare noteras. Ofta, om än inte alltid, är det då personalen som svarar för noteringen.
- När man skriver upp besökarna lär man sig också namnen bättre, säger fritidsledaren Jonas Ekström. I varje fall förnamnet, det är väldigt viktigt att kunna namnen. Och det gäller också att man ser alla besökarna under en kväll, även om man inte kan prata med alla.
<b>Handhälsar</b>
Och det är nu inte så enkelt att hinna med det. Borgsmo fritidsgård har 60-70 besökare per kväll, på lördagarna 70-100 (öppet alla dagar utom söndag). Ändå har de personella resurserna på det hela taget skurits ner, numera är de sex anställda på gården.
- Vi handhälsar också på alla nya, när de kommer hit i sjuan, säger Mia Matsson. Vi talar om våra namn.
Alla stambesökarna har sina egna muggar markerade med förnamnet. Det är en av många betydelsefulla detaljer för att skapa stämning och samhörighet.
<b>Se det positiva</b>
Personalen har också gått igenom sina relationer till olika ungdomar. Ibland har det funnits anledning till självrannsakan.
- Man har ju mer eller mindre kontakt med olika ungar, säger Mia. En del kan man ju tycka är jobbiga. Men då gäller det att se det på ett annat sätt, att se det positiva hos ungen. Och då blir det en annan sak.
Personalen på Borgsmo fritidsgård är nöjd med deltagandet i projektet, och det är kul att nu se den färdiga boken - där då den egna fritidsgården förekommer i ett avsnitt.
- Vi har en enormt bra ungdomsgrupp här nu, säger Jonas. Och det kanske till viss del beror på projektet. Vi blev medvetna om olika saker.